Bisschop Muskens

Foto: DEN HAAG - De bisschop van Breda, M. Muskens, bezocht gisteren de Schilderswijk in Den Haag om te spreken over armoede in Nederland. De bisschop, die zich vorig jaar ontpopte als pleit- bezorger voor de armen, sprak daar op verzoek van een aantal artsen dat in achterstandswijken werkt.

De politiek mag zich volgens de bisschop niet langer blindstaren op de vrije markt, maar moet eindelijk eens gaan rekenen vanuit de portemonnee van de armen. Bij de voorbereiding van zijn rede was Muskens tot de conclusie gekomen dat er een “soort machtsstrijd” gaande is tussen de arme kant van Nederland en politici. De laatsten proberen de meerderheid van de kiezers “in slaap te sussen” door het poldermodel toe te juichen en te benadrukken hoe goed het in het land gaat. Maar de armen dreigen volgens Muskens in het poldermodel te verdrinken. Politici verzwijgen, meent de bisschop, doelbewust het bestaan van armoede in Nederland.

“Ze willen er niet over praten”, zei hij in een gezondheidscentrum in de Schilderswijk. “Het is de bedoeling van veel politici om de armoede weg te drukken. Dat is systematisch. Ze hebben te lang geprobeerd de armoede weg te duwen.” Elk kritisch geluid doen politici af met de opmerking “dat het bijvoorbeeld in het jaar 2002 wel beter zal gaan”. (Foto Gerhard van Roon)