Beursbank zit zonder kopers

ROTTERDAM, 3 SEPT. De bank voor de beurshandel, de Kas-Associatie, heeft na maanden zoeken zelf geen koper kunnen vinden voor het aandelenpakket van 60 procent dat de Vereniging voor de Effectenhandel wil afstoten. De Kas-Associatie kondigde in mei aan dat de transactie op enkele technische punten na rond was, maar nu blijkt dat de bank met geen enkele nieuwe aandeelhouder meer onderhandelt.

Het nieuws leidde tot ergernis onder beurshandelaren. “Laat men dit zo maar toe?”, vraagt een veteraan op de beursvloer zich af. Bij de publicatie van de halfjaarwinst gisteren was tevens een akkoord over de verkoop verwacht.

Rabo-hoofddirecteur drs. H. Visser, binnen het bestuur van de Vereniging nauw betrokken bij de verkoop, verwijst voor commentaar naar de voorzitter, drs. B. van Ittersum. Hij was niet bereikbaar voor commentaar.

De in Amsterdam gevestigde bank (670 medewerkers) meldde de mislukte transactie gisteren impliciet in het persbericht over een stijging van de nettowinst met 67 procent in het eerste halfjaar. De winst is 21,4 miljoen gulden, de winst per aandeel 4,49 gulden.

“Wij zijn op dit moment uitsluitend met de Vereniging voor de Effectenhandel in gesprek”, zo zei een woordvoerster van de Kas-Associatie gistermiddag. De Vereniging voor de Effectenhandel, die tot begin dit jaar de Amsterdamse effectenbeurs organiseerde, keert zijn vermogen uit aan zijn leden. Het grootste deel van het vermogen bestaat uit het aandelenbelang in de Kas-Associatie, dat nu 300 miljoen gulden waard is. Sinds begin dit jaar is de effectenbeurs ondergebracht in een aparte vennootschap, Amsterdam Exchanges. De Kas-Associatie heeft bij de Vereniging bedongen dat zij zelf een of meer kopers mag zoeken om de aandelen van de beursvereniging te kopen. De bank wil per se zelfstandig blijven en is met pensioenfondsen in gesprek geweest. Het kwam niet tot een participatie als gevolg van de rappe koersstijging dit jaar van de aandelen. De Vereniging wilde naar verluidt niet akkoord gaan met een prijs voor de aandelen die ver onder de beurskoers lag.

“Wij zijn bij de vorige mededelingen over de verkoopgesprekken veel te optimistisch geweest”, aldus de woordvoerster van de Kas-Associatie. In elk geval dit jaar moet een oplossing worden gevonden, zo is nu het streven.