Apple koopt pc-maker

CUPERTINO, 3 SEPT. De Amerikaanse computerfabrikant Apple probeert zijn greep op de personal computermarkt terug te krijgen. Gisteren maakte het door problemen geteisterde bedrijf bekend dat het Power Computing overneemt voor 100 miljoen dollar. Power is de grootste van de drie bedrijven die het Macintosh systeem van Apple mogen 'klonen'.

Oprichter Steve Jobs van de pionier in gebruiksvriendelijke PC's zette in december een nieuwe koers uit, nadat hij in 1985 afscheid had genomen van Apple. Na de overname van Next Software voor vierhonderd miljoen dollar in december verraste Jobs de computerbranche vorige maand met zijn verbond met softwarefabrikant Microsoft, de voormalige aartsrivaal.

Volgens Jobs kan Apple veel leren van Power Computing op het gebied van direct marketing. Apple heeft bedongen dat specialisten op dit terrein in dienst blijven. De overname van Power betekent een einde aan de licentiepolitiek, volgens Jobs een noodgreep die Apple fataal is geworden. De twee andere bedrijven die het Macintosh besturingssysteem mogen 'klonen' (Motorola en Umax) onderhandelen nog met Apple. (AFP)