Vodjes in tomatensaus

Een ragout van aubergines is een klassieke Provençaalse aangelegenheid. De aubergines worden eerst geschild, in dikke plakken gesneden, door de bloem gehaald en kort gefrituurd in olijfolie. Nadat ze zijn uitgelekt worden de goudgele plakken aubergine in een tomatensaus verder gaargestoofd.

Het is een heerlijk gerecht dat zowel als voorgerecht op zichzelf kan worden gegeten of als bijgerecht worden geserveerd bij gegrilde kip of ander blank vlees. Een iets minder bewerkelijke aubergineragout wordt verkregen door de plakken aubergine niet te frituren maar meteen in de tomatensaus gaar te stoven. De plakken krimpen door het stoven tot zijdezachte blanke lapjes en doordat de aubergine niet gefrituurd werd, is het een lichtverteerbaar gerecht met een zachte en frisse smaak. Deze verrukkelijke vodjes aubergine in tomatensaus doen het goed bij gekookte en beboterde witte rijst. Bereiding: Schil de aubergines en snijd ze in plakken van een halve centimeter dik. Bestrooi de plakken aan weerszijden royaal met zout en laat ze een uurtje hun vocht afgeven.

Maak intussen de tomatensaus. Verhit daartoe de olie in een ruime bakpan (of een hapjespan) en smoor daarin al roerend de uien tot ze zacht en geurig zijn geworden. Voeg tomaten en knoflook toe, breng alles aan de kook en laat het in de gesloten pan op een laag vuur 30 minuten stoven. Pureer uien en tomaten in een keukenmachine, met een staafmixer of met een roerzeef met fijne schijf; doe de lichtgebonden tomatensaus terug in de pan en breng haar op smaak met zout. Spoel de plakken aubergine af onder stromend water en dep ze droog tussen een dubbelgevouwen theedoek. Leg de plakken aubergine in de tomatensaus, voeg de basilicum toe en breng het geheel aan de kook.

Laat de plakken aubergine 15-20 minuten in de gesloten pan op een laag vuur stoven, of tot ze zijdezacht en gaar zijn. De stooftijd is afhankelijk van de dikte van de plakken. Neem de pan van het vuur, laat de boter al roerend wegsmelten in de saus en maal er peper naar wens over.

Voor 4 personen:

600 gram aubergines

zout

2 eetlepels olijfolie

160 gram uien, gepeld en fijngesneden

1 kilogram rijpe trostomaten, ontveld en fijngesneden

2 grote tenen knoflook, gepeld en fijngehakt

8 grote blaadjes basilicum, in stukjes gescheurd

20 gram roomboter

zwarte peper

Hak de olijven grof in een foodprocessor; doe niet te veel olijven tegelijk in de mengkom en laat de machine met intervallen draaien. Snijd de tomaten met de aanhangende olie in zo kleine mogelijke stukjes. Meng de olijven en de tomaten door elkaar en breng het mengsel pittig op smaak met peper.

    • Florine Boucher