Turkije verhindert vredesmissie

DIYARBAKIR, 2 SEPT. Turkije heeft gisteren met behulp van tanks en honderden militairen een internationale vredesmissie de toegang ontzegd tot het Koerdische zuidoosten van het land. De deelnemers hadden in Diyarbakir gisteren de Werelddag van de Vrede willen vieren.

De vredesmissie hoopte een politieke oplossing te kunnen bevorderen voor de oorlog tussen Koerdische separatisten en de Turkse autoriteiten, waarbij sinds 1984 meer dan 26.000 mensen om het leven zijn gekomen. Ankara ziet de missie echter als een nauwelijks verhulde propagandastunt van de verboden Koerdische Arbeiderspartij, de PKK.

Zeven bussen met 300 buitenlandse politici, vakbondsvertegenwoordigers en anderen die op weg waren naar de Koerdische 'hoofdstad' Diyarbakir werden even buiten de stad Urfa tegengehouden. Vijftig bussen met Turkse activisten waren al in Urfa zelf vastgehouden.

De buitenlandse deelnemers waren per vliegtuig naar Turkije gereisd, nadat het oorspronkelijke plan met de zogeheten 'Vredestrein' te komen, door Ankara was verboden. Ook de Duitse regering had doortocht van de trein verboden, eveneens omdat het project een manifestatie van de - in Duitsland verboden - PKK zou zijn. (Reuter, AFP)