Shell investeert twee miljard dollar in Indiase energie

ROTTERDAM, 2 SEPT. Shell gaat voor twee miljard dollar investeren in een groots opgezet energieproject in India. De Brits-Nederlandse multinational neemt daarvoor een belang van tachtig procent in een joint-venture met Essar, een groot Indiaas industrieconcern dat grotendeels wordt gecontroleerd door de familie Ruia. Dit heeft een woordvoerder van Shell vanochtend in Londen bevestigd.

De investering van Shell omvat ondermeer de bouw van een nieuwe elektriciteitscentrale en uitbreiding van een al bestaande centrale van 515 naar 2000 megawatt. Shell werkt op olie- en gasgebied al samen met de Indiase staatsoliemaatschappij Bharat. In de joint-venture met Bharat heeft Shell een belang van 51 procent. Naast de bouw van een elektriciteitscentrale gaat Shell in India tevens op grote schaal aardgas vloeibaar maken onder extreem lage temperaturen.

Het gas wordt daardoor geschikt om in tankers over zee te vervoeren. India heeft een chronisch tekort aan elektriciteit. Om in die leemte te voorzien heeft de Indiase regering buitenlandse investeerders aangemoedigd deel te nemen in energieprojecten in het land. Naast Shell is daardoor ook de Amerikaanse investeringsgroep Enron in India actief in de energiesector.

De Amerikanen hebben 2,6 miljard dollar geïnvesteerd in een elektriciteitscentrale in Maharashtra. Hoewel de regering herhaaldelijk heeft toegezegd snel in het energietekort te zullen voorzien zijn investeringen in de energiesector in India regelmatig gefrustreerd en vertraagd door ambtelijke bureaucratie.

De nieuwe premier Gujral, die in april is aangetreden, wil echter haast maken met zijn belofte om aan het tekort van met name elektriciteit zo snel mogelijk een eind te maken. De details van de overeenkomst met Shell moeten nog worden ingevuld, maar de Indiase regering denkt dat de overeenkomst met Shell omstreeks 2001 volledig in werking zal zijn getreden.

Shell doet al decennia grote zaken in India. In 1992 brak de oliemultinational met Arvind Mafatlal, een industriële groep waar Shell al 25 jaar mee verbonden was. Shell wilde toen twee miljard dollar investeren in een nieuw petrochemisch complex, waarvoor het maar niet de vereiste vergunningen kon bemachtigen. Nadat de vertragingen zich voortsleepten trok Shell zich terug uit dat project.

Vikram Singh van Shell India benadrukte vanochtend in de Britse zakenkrant Financial Times dat dit met het nieuwe project niet zal gebeuren. “Dit project geniet de hoogste prioriteit. Ook bij de Indiase regering. We hopen snel de noodzakelijke vergunningen te krijgen.”

De bekendmaking van Shell viel samen met het besluit van de Indiase regering om een aantal belangrijkste brandstoffen in prijs te verhogen. Alleen de prijzen van benzine en kerosine (belangrijk voor de transportsector) zijn op hetzelfde niveau gehandhaafd.