Serviërs tegen raadsverkiezingen

BELGRADO, 2 SEPT. De herhaaldelijk uitgestelde gemeenteraadsverkiezingen die later deze maand in Bosnië moeten worden gehouden, zijn in gevaar gekomen nu de centrale kiescommissie van de Servische Republiek zich tegen de gang naar de stembus heeft uitgesproken.

De centrale kiescommissie - die zetelt in Pale, bolwerk van de 'haviken' rond Radovan KaradEÉc - sprak zich gisteren uit tegen de verkiezingen van 13 en 14 september met het argument dat ze “niet vrij en eerlijk” kunnen zijn. Volgens de kiescommissie heeft de Europese Veiligheidsorganisatie OVSE “zonder overleg met de Servische partij” de regels van de verkiezingen aangepast.

De kiescommissie heeft zich op verzoek van het parlement van de Servische Republiek over de verkiezingen uitgesproken. Het parlement wordt gedomineerd door aanhangers van Radovan KaradEÉc, de voormalige president van de Servische Republiek en nummer één op de lijst van gezochte oorlogsmisdadigers. Vorige week al sprak het parlement zich uit tegen het verzoek van PlavEÉc aan de OVSE om toezicht te houden op de gemeenteraadsverkiezingen van 13 en 14 september.

De gemeenteraadsverkiezingen van 13 en 14 september staan los van de verkiezingen voor een nieuw parlement van de Servische Republiek, die door president Biljana PlavEÉc zijn uitgeschreven. PlavEÉc, die is gewikkeld in een felle machtsstrijd met de aanhang van KaradEÉc en die daarbij wordt gesteund door de internationale gemeenschap, stuurde begin juli het parlement in Pale naar huis en schreef vervroegde verkiezingen uit die in oktober moeten worden gehouden. Het parlement weigerde die beslissingen te accepteren en bleef gewoon bijeenkomen.

Rond driehonderd woedende Serviërs omsingelen sinds gisteren de steunzender van de televisie van de Servische Republiek bij Udrigovo, in het noordoosten van Bosnië, die is bezet door soldaten van de internationale vredesmacht SFOR. De SFOR-soldaten werden bekogeld met stenen, maar de demonstranten maakten geen aanstalten de zender te heroveren en er vielen bij de incidenten geen gewonden.

SFOR nam de controle over de steunzender over nadat de door KaradEÉc-getrouwen gecontroleerde televisie herhaaldelijk had opgeroepen tot geweld tegen “de bezettingsmacht” SFOR, die regelmatig wordt aangeduid als 'SS-FOR'. Overigens functioneert de steunzender normaal. Een SFOR-woordvoerder zei gisteren dat de uitzendingen niets in de weg wordt gelegd zolang niet wordt opgeroepen tot geweld tegen de vredesmacht. (Reuter, AFP)