Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. De Nederlandse scheepvaart floreert dankzij de versoepeling van de fiscale regels voor rederijen. Verder aandacht voor B. Heeringa, directeur van een instelling voor verstandelijk gehandicapten die voor een periode van acht maanden aantreedt als CDA-Kamerlid. En het Amerikaanse uitvaartbedrijf Service Corporation, dat vanwege uiterst agressieve marketing bekend staat als MacDeath, opent in Nederland een vestiging. Ned.2, 17.35-18.42u.

Netwerk. Aandacht voor de overleden prinses van Wales, Diana. Met rechtstreekse verslagen vanuit Londen en een reportage over Brixton, een arme wijk in Londen wiens bewoners treuren om de dood van de 'prinses van het volk'. Ned.1, 20.26-20.59u.

Nova. Meer over de dood van prinses Diana. Verder aandacht voor de beslissing die vandaag wordt genomen over het lot van de familie Gümüs. Ned.3, 22.35-23.06u.

DOCUMENTAIRES

Spiele des Lebens. Britse natuurfilmserie van David Attenborough over het gedrag van dieren. Deze keer aandacht voor onder andere zwaardwalvissen, roofmeeuwen en chimpansees. Duitsl.3, 20.15-21.00u.

Het ziekenhuis. Eerste aflevering van een medische serie. De heer Phoster moet een bypass-operatie ondergaan en wordt behandeld in het AMC waar een nieuwe techniek is ontwikkeld. Ned.2, 20.20-20.50u.

Rondom tien. Gesprek met bewoners uit probleemwijken: hoe ze het heft in eigen handen nemen en hoe ver ze mogen gaan. Ned.1, 22.02-22.43u.

De wereld is klein. Nieuwe serie reportages. In Voor altijd de jouwe aandacht voor stalkers en hun prooien. BRTN1, 22.25-22.55u.

De boeren. Serie over acht Nederlandse boeren. Over de problemen die zij tegenkomen in een tijd van tegenstrijdige belangen en de keuze tussen gevoel en verstand. Ned.2, 22.30-23.00u.

Nederlands fabrikaat. Serie over de geschiedenis van de Nederlandse industriële vormgeving. De eerste aflevering behandelt de periode 1850-1935: de invloed van de opkomende industrialisatie, de massaproductie en de arbeidsdeling. Ned.2, 23.35-0.05u.

DRAMA

Kool. Korte film door toneelgroep De Trust. Zie Film Vooraf. Ned.1, 22.43-23.19u.

FILM

.Oeroeg (Hans Hylkema, 1993, Nederland/ België/ Duitsland/ Indonesië). Moedige, genuanceerde en zinvolle poging om nationaal trauma over het afscheid van Nederlands-Indië te verwerken. Hella Haasses novelle was uitgangspunt voor soms iets te schematische en cerebrale film over de onverenigbaarheid van de kolonialistische idylle met gerechtvaardigde nationalistische principes. Met Rik Launspach, Jeroen Krabbé. Ned.3, 20.25-22.00u.

Live and Let Die (Guy Hamilton, 1973, Engeland). Roger Moore krijgt als James Bond onder meer van doen met voodoo-rituelen. Ook met Yaphet Kotto, Jane Seymour en een titelsong van McCartney. Veronica, 20.30-22.50u.

Days of Thunder (Tony Scott, 1990, VS). Formule-film over stock-car-races, met Tom Cruise als balsturige adolescent en Robert Duvall als licht gedesillusioneerde mentor. SBS6, 20.30-22.30u.

La Lectrice (Michel Deville, 1988, Frankrijk). Alleraardigste film verhult geenszins dat het een romanadaptatie betreft, vertelt over de vreugde van het voorlezen en het voorgelezen worden en vermeit zich in bespiegelingen over de invloed van literatuur op gedachtenleven en daden van lezers. Verleidelijke hoofdrol van Miou-Miou als voorlezeres die zich uitlevert aan haar werkgevers. Duitsl.2, 0.25-2.00u., nagesynchroniseerd.

Ein Herz spielt falsch (Rudolf Jugert, 1953, West-Duitsland). Melodrama. Noodlijdende playboy maakt kennis met even zieke als gefortuneerde vrouw. Met O.W. Fischer. Duitsl.1, 0.45-2.25u., zwart-wit.

Sherlock Holmes in Washington (Roy William Neil, 1943, VS). Aflevering uit reeks 'moderne' Holmesfilms, met Basil Rathbone als Holmes en Nigel Bruce als Dr. Watson, behelst een in Washington verborgen microfilm. Morgen, BBC2, 11.30-12.40u., zwart-wit.

La Maison de Jade (Nadine Trintignant, 1988, Frankrijk). Verfilming van autobiografische bestseller van Madeleine Chapsal werd een minder overtuigend liefdesdrama. Getrouwde Frans-Britse schrijfster (Jacqueline Bisset) kan geen kinderen krijgen en beleeft minder fortuinlijk verlopende affaire met twintig jaar jongere zakenman (Vincent Perez). Morgen, TV5, 13.30-15.10u.

An American Tail: Fievel Goes West (Simon Wells & Phil Nibblelink, 1991, VS). Tweede animatiefilm over het muisje Fievel Mousekewitz speelt in het Wilde Westen. Overdaad aan dreiging en geweld. Stemmen van o.a. James Stewart. Morgen, RTL4, 13.35-15.05u.

AMUSEMENT

Jambers. Gesprekken met mensen die naakt poseren voor hun beroep, uit nieuwsgierigheid of uit liefde. RTL4, 21.30-22.30u.

Boulevard Bio. Alfred Biolek begint weer. Onder zijn gasten de mime-legende Marcel Marceau en de fameuze orkestleider James Last. Duitsl.1, 23.00-0.00u.

More Secrets of the X-Files. Aan de vooravond van een nieuwe serie van The X-Files gesprekken met de acteurs, de regisseur en de bedenker van de serie. BBC1, 23.45-0.30u.

MUZIEK

Rockpalast. Fragmenten uit het recente optreden van Brings, Hunting Crows, Thumb, Matalex en Kazda in Keulen. Duitsl.3 23.30-1.00u.

KUNST

Over kunst. Portret van de Vlaamse impressionist Emile Claus. BRTN2, 23.00-23.45u.