Protest tegen mishandeling vluchtelingen

STRAATSBURG, 2 SEPT. Vluchtelingen worden in veel Europese landen behandeld op een manier die “volstrekt onaanvaardbaar” is. Dat zegt het Europese Comité tegen Foltering (CPT), een orgaan van de Raad van Europa, in een vandaag gepubliceerd verslag.

De kritiek van het CPT slaat vooral op de manier waarop wordt omgesprongen met buitenlanders die worden uitgezet naar het land waar ze vandaan komen. Bij die uitzettingen worden ze vaak “fysiek mishandeld” als ze worden gedwongen aan boord te gaan van het vliegtuig dat hen naar hun land van herkomst moet brengen, door klappen, door kneveling of door het gedwongen toedienen van kalmerende middelen.

Tijdens inspecties in tien Europese landen heeft het comité vastgesteld dat detentiecentra aan grensposten waar vluchtelingen binnenkomen onvoldoende zijn ingericht op een verblijf van langere duur. Zo blijkt dat mensen soms dagenlang worden vastgezet in kamers op vliegvelden zonder toegang tot hun bagage en tot toiletten of wasgelegenheden. In Zwitserland en Duitsland worden ze in gevangenissen of politiebureaus opgesloten, soms wekenlang. Volgens het comité is zoiets “niet te verdedigen”. (AFP)