Oranje haalt Bosman op met privé-vliegtuig

AMSTERDAM, 2 SEPT. De Belgische bondscoach George Leekens beschouwt het zo kort voor de cruciale Derby der Lage Landen als een listig spel van de Oranje-spelers. Maar de Nederlandse internationals probeerden gisteren zoveel mogelijk de indruk weg te nemen dat zij een koude oorlog voeren met de schenking van 112.500 gulden aan Jean-Marc Bosman. De spelers staan een deel van hun premie af die zij zaterdag verdienen bij de WK-kwalificatiewedstrijd tegen België.

Bosman luidde na veel juridische procedures de ondergang in van het transfer-systeem. Zelf raakte de oud-voetballer uit Luik daarna aan lager wal. Oranje wilde gisteren wat terug doen. Een delegatie die bestond uit de gebroeders De Boer, Giovanni van Bronckhorst, Edwin van der Sar en Arthur Numan vloog per privé-vliegtuig vanaf Schiphol naar Luik om Bosman in zijn achtertuin een cheque van ruim een ton te overhandigen. “Laten we hopen dat andere ploegen op hetzelfde idee komen”, zei aanvoerder Frank de Boer.

Bosman, die schadeclaims heeft ingediend tegen de Belgische bond en de Europese voetbalunie, beschouwt de actie van de Oranje-spelers als een sympathiek gebaar. “Het is een vorm van erkenning in mijn strijd voor de solidariteitsgedachte in het profvoetbal.” De Belg reisde met de Oranje-spelers mee terug naar Amsterdam. Deze week is hij de speciale gast van het Nederlands elftal.

Met de opmerkelijke actie leidden de spelers van het Nederlands elftal gisteren de aandacht af van de omstreden selectie van Patrick Kluivert. De spits, die door zijn wangedrag ter discussie kwam te staan, geniet de steun van de volledige spelersgroep. Ronald de Boer: “Wij staan voor honderd procent achter Patrick, hoewel het niet goed te praten is wat hij heeft gedaan.”

Bondscoach Guus Hiddink liet Kluivert vorige week telefonisch al weten hem te willen selecteren. “Je wikt en je weegt. Bepaalde zaken zijn mij ook niet ontgaan”, zei de bondscoach. “Ik heb hem een goede wedstrijd tegen Juventus zien spelen, daarna heeft hij er nog een paar redelijke duels aan toegevoegd. Ik laat sportieve prestaties prevaleren. Ik wil tegen België met een zo sterk mogelijke groep aantreden.”

Kluivert arriveerde gisteren op Schiphol en vertelde de invitatie dankbaar te hebben aanvaard. “Ik ben jong en kan nog vele jaren in Oranje spelen. Ik vind het een eer om voor je eigen land uit te komen. Als het publiek mij zaterdag uitfluit, dan hoor ik dat wel.”

Hiddink gaf verder de voorkeur aan linkerspits Boudewijn Zenden (PSV) na zijn goede optreden in San Marino. Dit ging ten koste van Marc Overmars die in de dwergstaat geblesseerd moest afhaken en bij het Engelse Arsenal zijn draai nog moet vinden.