Onrust in Jericho

Foto: JERICHO - Leden van de Israelische grenspolitie grijpen en slaan een Palestijnse demonstrant tijdens schermutselingen bij een omstreden stuk land bij een experimentele boerderij ten noorden van Jericho in de Jordaanvallei. Ongeveer 300 Palestijnen verhinderden Israelische kolonisten te werken op het land, dat Palestijnen opeisen conform de autonomie-akkoorden met Israel. Elf Palestijnen, onder wie minister van Landbouw Abdel Jawad Saleh, werden daarbij door de Israelische autoriteiten gearresteerd.

Na een dergelijk incident, zes maanden geleden, hadden de twee partijen besloten elke agrarische activiteit op omstreden land in het gebied te bevriezen, in afwachting van een gerechtelijke beslissing, aldus Palestijnse gezagdragers. Maar gisteren deelden militairen minister Saleh mee dat het stuk grond voortaan aan de kolonisten behoorde en dat het was uitgeroepen als 'militaire zone' waar Palestijnen niet mochten komen. De Israelische autoriteiten hebben intussen circa 4.000 Palestijnse arbeiders weer toegestaan naar hun werk in Israel te gaan, voor het eerst sinds de totale afgrendeling van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook na de zelfmoordaanslag van 30 juli in Jeruzalem. De versoepeling komt kort voor het voorgenomen bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, aan de regio. Israel ontkende dat de stap is bedoeld als gebaar van goede wil naar de Amerikanen, die proberen het vredesproces uit het slop te halen. (Foto AP)