Ondanks drinken chauffeur; Al-Fayed: fotografen zijn schuldig

LONDEN/PARIJS, 2 SEPT. Ondanks berichten over alcoholgebruik van de chauffeur en een te hoge snelheid van de auto waarin prinses Diana, Dodi Al-Fayed en hun chauffeur zijn omgekomen, blijft de familie Al-Fayed erbij dat de achtervolgende paparazzi de schuld dragen voor het ongeluk.

De nieuwe feiten over het ongeval “veranderen niets aan de verantwoordelijkheid van de persfotografen”, aldus de advocaat van de familie, Bernard Dartevelle, gisteren op een persconferentie in Parijs. “Als de journalisten er niet waren geweest, hadden de feiten zich niet voorgedaan zoals ze zich hebben voorgedaan.” Dan zou de eigenlijke chauffeur niet eerder zijn vertrokken om de bij het hotel Ritz wachtende fotografen op een dwaalspoor te brengen, en zou de chauffeur van het hotel hoogstwaarschijnlijk niet met zo'n hoge snelheid hebben gereden, aldus de advocaat.

De jurist zei een getuige te hebben gesproken die voor de Mercedes de tunnel zou zijn ingereden. De man zag in zijn spiegel een motor voor de Mercedes zigzaggen. De getuige meldde zich zondagavond bij hotel Ritz en zou daarna naar de politie zijn verwezen.

De man die de auto bestuurde, was een hoge veiligheidsambtenaar van hotel Ritz, waarvan Mohammed Al-Fayed eigenaar is. Volgens een woordvoerder van Al-Fayed was hij voldoende ervaren als chauffeur. De woordvoerder zei gisteren dat een van de fotografen, op een zware motor, had geprobeerd de Mercedes rechts te passeren in een poging de auto te dwingen snelheid te minderen, opdat ook de anderen hem zouden kunnen bijhouden. “De fotografen richtten hun flitslicht op de ogen van de inzittenden. Het leek wel een postkoets, omringd door indianen.”

Een advocaat van een van de fotografen zei dat chauffeur Henry Paul zaterdagavond tegen een van hen zou hebben gezegd: “Jullie krijgen me toch niet te pakken.” Een woordvoerder van hotel Ritz weigerde daarop commentaar te geven. The Guardian suggereerde vanmorgen dat het Dodi Al-Fayed was geweest die zaterdag op het laatste moment aan Paul had gevraagd het stel naar een appartement elders in Parijs te brengen.

Al snel na het ongeval werden foto's van Diana en Dodi in de auto voor veel geld aangeboden aan tabloids overal ter wereld. De Amerikaanse National Enquirer zei zondag een aanbod van een foto van de zwaargewonde Diana voor een half miljoen gulden te hebben afgewezen.

Het Duitse sensatieblad Bild bracht gisteren op de voorpagina een foto van reddingswerkers die probeerden Diana uit haar benarde situatie te bevrijden. “Het autowrak met Di en Dodi in de tunnel van de dood”, luidde het onderschrift. Een woordvoerder van Bild zei dat hij de foto had gekocht van een Frans persbureau. Hij zei niet te weten welk persbureau het was, noch hoeveel er voor de foto zou zijn betaald. (AFP, AP, Reuter)