Lichte winstgroei expansief HBG

RIJSWIJK, 2 SEPT. Bouw- en baggeronderneming Hollandsche Beton Groep (HBG) heeft de eerste zes maanden van dit jaar een iets beter netto resultaat geboekt dan in dezelfde periode van het vorig jaar. De winst kwam uit op 55 miljoen gulden, tegen 53 miljoen in het eerste halfjaar van 1996.

De omzet steeg sterk, van 2,7 miljard naar ruim 5 miljard gulden. Die omzetstijging van 85 procent is het gevolg van overnames van Britse en Duitse bedrijven en vooral ook door de stijging van de Amerikaanse dollar en het Britse pond ten opzichte van de Nederlandse gulden.

Deze cijfers heeft het bedrijf vanochtend bekendgemaakt. De winst werd beïnvloed door een lager operationeel resultaat van 50 miljoen. Dat was vorig jaar nog 57 miljoen gulden. Dat resultaat stond vooral onder druk van de slechts gang van zaken in Duitsland. Daarnaast speelden lagere rentebaten een rol door de recente acquisities van het Britse concern Higgs en Hill Construction en het Duitse Wayss & Freytag, waar HBG een belang van 74,1 procent in heeft genomen. De directie streeft ernaar op langere termijn alle aandelen in dit Duitse bedrijf te verwerven, zo zei ze vanochtend.

Door de overname van deze twee bedrijven nam de kasstroom toe met 23 procent, van 118 miljoen vorig jaar tot 145 miljoen in de eerste zes maanden van 1997. De omzet werd de eerste zes maanden voor 55 procent behaald in de divisie bouw. De aanleg van civiele werken was daarnaast goed voor 28 procent van de omzet, baggerwerk voor 7 procent. Daarnaast heeft HBG nog een industriële poot, goed voor een tiende van de omzet. Die divisie bestaat uit industriële diensten, mechanische en elektrotechnische service en advies- en ingenieursbureaus. Het aantal werknemers bedraagt nu rond 26.000.

HBG is goed te spreken over de situatie op de Nederlandse bouwmarkt. Hoewel de economie in het Verenigd Koninkrijk verbetert, heeft dat nog geen positieve invloed op de marges daar. De integratie van Higgs and Hill Construction, dat een omzet heeft van rond 200 miljoen pond sterling, verloopt goed, zo stelde de directie vanochtend. HBG meent nu zo goed te zijn vertegenwoordigd op de Britse bouwmarkt dat het maximaal kan profiteren van een verwachte opleving.

De situatie op de Duitse bouwmarkt daarentegen blijft zorgelijk. Investeringen in vastgoed staan op een laag pitje. Wayss & Freytag lijdt dan ook zwaar verlies. HBG hoopt compensatie te vinden door de verkoop van bedrijven die niet tot de kernactiviteit behoren.

Dat HBG toch een meerderheidsbelang heeft verworven in Wayss & Freytag wordt verdedigd door de directie met de stelling dat de markt in Duitsland op een dieptepunt verkeert. Met andere woorden: het kan vanaf nu alleen nog maar beter gaan.

Van de totale omzet haalt HBG 32 procent uit Duitsland. Het Verenigd Koninkrijk is goed voor 22 procent, net zoveel als Nederland. In de rest van Europa wordt nog eens 9 procent van de totale omzet gemaakt, buiten Europa 15 procent.