Jeltsin wil in 2000 geen derde termijn

MOSKOU, 2 SEPT. President Boris Jeltsin van Rusland stelt zich niet verkiesbaar voor een derde ambtstermijn als zijn huidige termijn in het jaar 2000 afloopt. Hij maakte dat zelf gisteren bekend.

Jeltsins leeftijd, de recente problemen met zijn gezondheid en de Russische grondwet lijken een rol te hebben gespeeld bij het besluit van de president, al zei hij gisteren niets over zijn motieven. De nu 66-jarige president ging gisteren ongevraagd in op de kwestie toen hij op de eerste schooldag in Moskou een school bezocht. “Mijn termijn eindigt in 2000. Ik zal niet opnieuw kandidaat staan”, aldus de president.

Jeltsin onderging vorig jaar een zware hartoperatie en werd begin dit jaar getroffen door een longontsteking. Pas enkele maanden geleden is hij weer volledig aan het werk gegaan. De indruk die hij sindsdien op de buitenwereld maakt is zo goed dat niemand er in Moskou serieus aan twijfelt dat hij de resterende drie jaar van zijn huidige termijn kan volmaken. De president zei gisteren dat in de toekomst het land moet worden bestuurd door jongere mensen met meer energie. “We hebben een heel goede ploeg, een goede, vriendelijke en intelligente ploeg”, zei hij, daarmee suggererend dat naar zijn mening zijn opvolger het best uit die ploeg zou moeten komen.

De Russische grondwet voorziet in maximaal twee termijnen voor een staatshoofd, al is van sommige medewerkers van Jeltsin bekend dat ze zochten naar een mogelijkheid toch een derde termijn uit het vuur te slepen.

Voor de verkiezingen van 2000 staat al een forse rij prominente kandidaten klaar. Vanuit Jeltsins team zou premier Viktor Tsjernomyrdin een kans kunnen wagen, hoewel hij het niet goed doet in de peilingen. Zijn plaatsvervanger, de pas 37-jarige eerste vice-premier Boris Nemtsov, behoort als Ruslands populairste politicus tot de kanshebbers. Ook de burgemeester van Moskou, Joeri Loezjkov, zeer geliefd in zijn stad, maakt volgens waarnemers een goede kans.

Van buiten Jeltsins team worden de leider van de communisten, Gennadi Zjoeganov, die vorig jaar bij de presidentsverkiezingen van Jeltsin verloor, nog altijd goede kansen toegedicht, al slinken die gestaag door de veroudering van de achterban van de partij en de geringe belangstelling bij de jeugd voor het communisme. Verder wordt de naam van Jeltsins ex-rivaal en kortstondige medestander Aleksandr Lebed nog veel genoemd, net als die van de extreem-rechtse nationalist Zjirinovski. (AP)