Grote beleggers willen eigen commissarisplaats bij KBB

ROTTERDAM, 2 SEPT. Een groep grote particuliere beleggers van het kwakkelende detailhandelsconcern Koninklijke Bijenkorf Beheer (Bijenkorf, HEMA, M&S Mode) wil wel een eigen commissaris bij het bedrijf. KBB kondigde vorige week een drastische reorganisatie aan en riep oud topman A. Maas terug om de twee zittende bestuurders te vervangen.

“Ik kan mij voorstellen dat een commissarisplaats op de agenda komt”, zegt oud-directeur drs. P. de Ridder van het Centraal Planbureau (CPB), die afgelopen vrijdag op een besloten bijeenkomst drie grote beleggers vertegenwoordigde. Deze drie financiële maatschappijtjes (Saestum beheer, Gestion deelnemingen en Bever Holding), die samen optrekken, bezitten met elkaar meer dan 11 procent van de aandelen en zijn daarmee de grootste belegger in aandelen van KBB. Commissarissen moeten de directie adviseren en het beleid controleren.

Vrijdagmiddag sprak Maas in Amsterdam met enkele grote Nederlandse beleggers, onder wie De Ridder. Gisteren was de KBB-topman in Londen om Britse analisten en vermogensbeheerders te informeren over de reorganisaties, die het detailhandelsconcern in het eerste halfjaar op een verlies van 222,5 miljoen gulden hebben gezet. KBB wil zich terugtrekken uit een aantal winkelformules, waaronder Decorette en Lampenier in Nederland en damesmodeketen M&S Mode in Duitsland. De twee zittende bestuurders van KBB hebben hun functie ter beschikking gesteld.

Maas, die KBB tot aan zijn pensioen in 1995 leidde en vervolgens overstapte naar de raad van commissarissen, moet rekening houden met het feit dat bijna de helft van de KBB-aandelen inmiddels in handen is van een handjevol grote beleggers, waaronder het Philips Pensioenfonds (5 procent), verzekeraar Delta Lloyd (ook 5 procent), de Britse vermogensbeheerder Schroders en de verschillende beleggingsfondsen die gelieerd zijn aan de privé investeerders De Ridder en A. Strating. Hoe groot het aandelenbelang is van Schroders is geen openbare informatie. “Het is zeker meer dan 5 procent”, zegt een Nederlandse insider.

Bank en verzekeraar ING heeft een aandelenbelang van 10 procent, maar was vrijdag naar verluidt niet aanwezig.

“Ik had een goeie indruk van Maas”, zei De Ridder gisteren. “Zijn basic instelling is: de mouwen opstropen en de onderneming op het rechte spoor zetten.”

De Ridder vindt het op dit moment niet voor de hand liggen dat KBB in de etalage wordt gezet om te zien of er een koper voor het concern kan worden gevonden. “Nu het bedrijf op zijn rug ligt, lijkt mij dat niet gunstig voor de prijsvorming.”

De koers van de aandelen KBB heeft per saldo niet gereageerd op de aangekondigde reorganisatie. Gisteren zakte de koers twee gulden naar 129 gulden.

Tijdens de bijeenkomst met de beleggers in Nederland maakte Maas duidelijk dat ook M&S Nederland kan worden verkocht als dat nodig is om de opbrengst van de verkoop van de Duitse winkels te verbeteren.

Over mogelijke samenwerking met concurrent Vendex, de eigenaar van warenhuisketens als Vroom & Dreesmann en speciaalzaken in mode en detailhandel, ontvouwde Maas geen concrete plannen. Hij is wel geïnteresseerd in samenwerking met buitenlandse ketens bij de inkoop, bijvoorbeeld voor de doe-het-zelfketen Praxis.

Vendex stootte vorig jaar een aandelenpakket van 36 procent in KBB af, toen met de vorige directie niet over samenwerking te praten bleek. Een analist van zakenbank Goldman Sachs over Maas' reactie op een telefoontje van Vendex-topman Hessels: “Er is geen reden dat wij hem niet zouden ontmoeten om een biertje te drinken, als hij zou bellen.”