Graskuilen

In het artikel over graskuilen en grasbalen (NRC Handelsblad, 15 augustus) staat een zin die zeer velen zullen beamen: “Redenen waarom kuilgras de boeren stormenderhand heeft veroverd, al zit er een esthetisch nadeel aan: die duizenden met zwarte. folie afgedekte en met autobanden verzwaarde grashopen op het platteland zijn bepaald geen lust voor het oog”.

Naar schatting zal 50 procent van Nederlands grondoppervlak bezit zijn, of althans in gebruik zijn, van ons agrarisch volksdeel. Schept dat niet de verplichting om het landschap optimaal haar natuurlijke, pittoreske aanzien te laten behouden?

De - waarschijnlijk onvermijdelijke - silo's maken al een gruwelijke inbreuk op de harmonie van het weidelandschap, terwijl de hooibergen zijn opgeofferd aan de efficiency van het boerenbedrijf. Maar het moet mogelijk zijn om folie op de grashopen af te dekken met aarde en dit met graszaad in te zaaien.

    • A.E. Gerretsen
    • Plantu Vandaag in Le Monde Naarden