Goekasian president Nagorny Karabach

STEPANAKERT, 2 SEPT. De presidentsverkiezingen in Nagorny Karabach, de Armeense enclave in Azerbajdzjan, lijken te zijn gewonnen door Arkadi Goekasian, de minister van Buitenlandse Zaken van deze eenzijdig uitgeroepen republiek, tevens chef-onderhandelaar namens Nagorny Karabach in het vredesoverleg met Azerbajdjan en de Europese Veiligheidsorganisatie OVSE.

Volgens de autoriteiten in de hoofdstad Stepanakert kwam 84,7 procent van de bijna 90.000 kiesgerechtigde inwoners van Nagorny Karabach gisteren naar de stembus voor de verkiezingen. Daarmee was de opkomst nog groter dan bij de vorige presidentsverkiezingen, in november vorig jaar, toen 79 procent opkwam. Volgens de nog onofficiële uitslag stemde 75 procent van hen op de 40-jarige Goekasian, die daarmee zijn twee rivalen ver achter zich liet; die twee kwamen niet verder dan vijf procent elk. De verkiezingen waren noodzakelijk aangezien in maart de toenmalige president van Nagorny Karabach, Robert Kotsjarian, premier werd van het naburige Armenië.

Op de dag van de verkiezingen werden drie militairen van het leger van de Armeniërs nabij de bestandslijn met Azerbajdzjan doodgeschoten door sluipschutters.

De verkiezingen in Nagorny Karabach, een republiek die door geen enkel ander land wordt erkend - ook niet door Armenië - hadden plaats tegen de zin van de internationale gemeenschap, inclusief Rusland en het Westen, omdat ze het moeizame vredesproces doorkruisen en voldongen feiten scheppen. Nagorny Karabach bevindt zich in staat van oorlog met Azerbajdzjan. De Armeniërs van Karabach kwamen in 1988 in opstand tegen het Azerbajdzjaanse gezag en vochten zich in zes jaar vrij. Sinds 1994 is een bestand van kracht. De Armeniërs bezetten niet alleen hun eigen enclave, maar ook een ruime bufferzone van Azerbajdzjaans gebied. (Reuter)