'Gemakdienst' voor klusjes en babysitter

ROTTERDAM, 2 SEPT. Stichting Lekker Leven uit Velp gaat in de regio's Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen vanaf half september 'gemakdiensten' aanbieden. Voor dagelijkse zorgen als boodschappen doen, de hond uitlaten, een babysitter zoeken, voor klusjes als de dakgoot repareren en het gras maaien, kan bij de stichting worden aangeklopt. Directeur H. Burcksen van Lekker Leven verwacht dat de gemakdiensten later landelijk zullen worden aangeboden.

Lekker Leven komt voort uit de stichting Eigen Woning voor Straks, een initiatief uit de jaren tachtig om ouderen langer zelfstandig te laten wonen. De doelgroep van de gemakdiensten blijft niet beperkt tot ouderen en gehandicapten, zegt Burcksen. “Iedereen kan bij ons terecht. Veel mensen hebben geen tijd voor dagelijkse besognes. Wij bieden een centraal punt met een totaal dienstenpakket, zodat mensen niet hoeven te zoeken als ze een klusjesman nodig hebben of hulp in de huishouding.”

De stichting biedt 'hoteldiensten' (huisdierenservice, kledingreparaties), 'woondiensten' (klusjes in en om het huis), persoonlijke diensten zoals een kapper en pedicure aan huis, 'zorgdiensten' (kraamzorg, kinderopvang, thuiszorg), medische diensten en financiële en juridische diensten.

De stichting bemiddelt tussen consumenten en leveranciers. Deelnemers kunnen vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week het 'call-center' van Lekker Leven bellen. De stichting schakelt vervolgens de leverancier in, waarmee een contract is afgesloten. De kosten zijn voor de consument.

“Ouderen en gehandicapten die recht hebben op een vergoeding uit een bepaalde regeling zullen wij daarop wijzen”, zegt Burcksen. “Andere mensen moeten de diensten uit eigen zak betalen.” Zij verwacht dat ouderen via Lekker Leven vaker een beroep zullen doen op dergelijke regelingen, omdat zij zelf de weg naar instanties vaak niet weten te vinden. Volgens Burcksen heeft Lekker Leven enkele tienduizenden abonnees nodig om rendabel te zijn.