FIS-leider Madani onder huisarrest

ALGIERS, 2 SEPT. De Algerijnse autoriteiten hebben gisteren de moslim-fundamentalistische leider Abassi Madani onder huisarrest geplaatst. Madani, leider van het verboden Front van Islamitische Redding (FIS), had in het weekeinde in een brief aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties laten weten bereid te zijn op te roepen tot stopzetting van het bloedvergieten in Algerije om een dialoog mogelijk te maken.

Volgens de regering schond Madani daarmee de voorwaarden rond zijn vrijlating uit de gevangenis op 15 juli, in die zin dat hij zich van politieke activiteit diende te onthouden. Madani's brief aan de VN wordt beschouwd als een “oproep tot buitenlandse inmenging”. Een nieuwe overtreding, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken, zal leiden tot zijn terugkeer naar de gevangenis.

Eerder had de regering al scherpe kritiek geuit op de secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, die zaterdag, in een reactie op de reeks in omvang toenemende bloedbaden in Algerije - in het bijzonder op de moordpartij in het dorp Raïs bij Algiers - opriep tot “een dialoog en tolerantie” in Algerije. “Men kan het Algerijnse volk niet aan zijn lot overlaten”, aldus Annan. Algiers heeft zijn vertegenwoordiger bij de VN in New York opdracht gegeven zijn afkeuring kenbaar te maken over de standpuntbepaling van de VN. Het Algerijnse bewind heeft zich altijd fel verzet tegen pogingen tot internationalisering van de Algerijnse crisis.

De Franse regering heeft gisteren de “afschuwelijke misdaden” in Algerije veroordeeld en haar “wens tot een politieke en vreedzame oplossing” herhaald. Ook de Iraanse regering veroordeelde gisteren het bloedbad in Raïs, waarbij volgens officiële cijfers 98 doden vielen maar volgens getuigen veel meer. Zij riep Algiers op “de weg te bereiden voor de vreedzame verwezenlijking van de hoop van de Algerijnse natie”. Algerije onderhoudt geen betrekkingen met de Islamitische Republiek Iran, die het beschuldigt van steun aan de moslim-extremistische groepen waaraan de meeste bloedbaden worden toegeschreven. (AFP, Reuter)