Duitse Preussag neemt Hapag Lloyd over

DüSSELDORF, 2 SEPT. Het Duitse Preussag-concern lijft het scheepvaart- en toerismebedrijf Hapag-Lloyd in. Preussag heeft met de zeven aandeelhouders van Hapag-Lloyd, goed voor een belang van 99,2 procent, overeenstemming bereikt over een overname. Dit heeft Preussag vanmorgen bekendgemaakt.

Het conglomeraat Veba (18 procent), Dresdner Bank (10 procent) en Lufthansa (17,95 procent) doen hun stukken voor 1040 mark van de hand. Veba, dat sinds 1987 in Hapag zat, ontvangt naar eigen zeggen 508 miljoen mark. Dresdner zei dat zijn pakket 280 miljoen mark waard is. Verder stoot detailhandelsconcern Metro zijn belang van 15 procent naar eigen zeggen voor 420 miljoen mark af. Deutsche Bank (10 procent) noch Lufthansa (18 procent) onthulde de overnameprijs. De andere aandeelhouders zijn het Belgische Afga-Gevaert (18 procent) en beheersmaatschappij Veritas (10 procent).

Het in Hamburg gevestigde Hapag-Lloyd is vooral bekend als rederij, maar heeft ook een luchtvaartmaatschppij onder eigen naam. De onderneming telt ruim 9000 werknemers en boekte vorig jaar een omzet van 4,5 miljard mark. Preussag is met een omzet van ongeveer 25 miljard mark en 66.300 medewerkers veel groter. (DPA)