Diana

LE MONDE

Ze was mooi. Ze was sympathiek en edelmoedig. Ze had, ooit, een kortstondig nieuw gezicht gegeven aan het Britse koningshuis. Ze was de moeder van de toekomstige koning van Engeland. [...] Om al deze redenen was prinses Diana een beroemdheid wier leven en dood de voorpagina's van de kranten haalt.

Maar ze was meer dan een personage uit een sprookje dat op een tragedie uitloopt. Ze belichaamde ook een tijdperk dat, soms op de grens van de roes, de lichaamscultus, het hedonisme en de fysieke schoonheid in de praktijk bracht. [...] Er gaan al stemmen op die zeggen dat de prinses is overleden juist aan haar roem. Zij beschuldigen de pers ervan haar te hebben achtervolgd, opgejaagd. Om hier definitief op te reageren moeten we eerst zorgvuldig de onderzoeksresultaten afwachten. De prinses cirkelde rond in het media-heelal waar beroemdheden nu eens slachtoffers, handlangers en manipulatoren van de pers zijn.