Diana

THE WALL STREET JOURNAL

In zekere zin is de verontwaardiging over de pers begrijpelijk. De paparazzi of 'stalkerazi', zijn vaak onaantrekkelijke opportunisten. [...] En welke minimale privacy er ook geldt voor publieke functionarissen, deze gold niet voor Diana. Zij was de meest gefotografeerde vrouw ter wereld. De afgelopen vijf weken, nadat haar relatie met de heer Fayed nieuws werd, bereikte de waanzin een absoluut hoogtepunt.

Maar hoewel de media de eetlust hielpen voeden, creëerden ze deze niet. Het Britse koningshuis leeft in een sfeer van pracht en praal, zoals Diana's omstandige huwelijk met prins Charles zo dramatisch heeft laten zien. De jonge bruid werd de moderne versie van de sprookjesprinses. Maar tot het drama behoort het leven dat erop volgde. Dat was zeker geen sprookje. [...]

In een ideale wereld zou de pers haar fixatie op publieke personen misschien beperken tot gevallen waar het algemeen belang in het spel is. [...] Maar de werkelijkheid is minder simpel, en de honger van het publiek naar sensatie gaat gepaard met een verlaging van de normen. De media kunnen zich niet aan de schuld hiervoor onttrekken, maar zijn ook onderdeel van een bredere, culturele verandering. Er valt weinig positiefs te zeggen over Lady Di's dood, behalve dat deze nu misschien bijdraagt aan een herwaardering van de normen. Voor het huidige niveau zijn we allen medeverantwoordelijk.