Diana

THE TIMES

Diana's anti-landmijncampagne had geen precedent en veroorzaakte politieke spanningen. Maar deze moet eerder worden gezien als een stap voorwaarts van de Victoriaanse liefdadigheidsmonarchie dan als een verkeerd begrepen nieuwe start. [...] Zorgvuldig moet deze erfenis van Diana de monarchie beschermen tegen haar tegenstanders. Want zonder die zorgvuldigheid kan het beeld van een koninklijke familie die de prinses in ballingschap jaagt en haar pas weer opneemt als ze veilig dood is, rampzalig zijn. Sinds de troonsafstand [van Edward VIII in 1936] heeft het Paleis niet meer zo zulke knappe koppen nodig gehad. [...]

Wat de pers betreft zal er een tijd komen dat politici naar de getroffenen gaan luisteren en de veranderingen doorvoeren die zij vragen. Maar die tijd is niet nu. Wetten zorgen bijna nooit voor een waardige nagedachtenis. In Frankrijk zijn al strenge privacy-wetten van kracht en die hebben deze doden niet kunnen voorkomen. [...] Het zou rampzalig zijn als deze zeer moeilijke affaire een zeer slechte wet zou voortbrengen om journalisten te hinderen.