Diana (4)

Nadat prinses Diana 'koninklijk' aan de kant werd gezet, heeft zij zich als een persoonlijkheid geprofileerd en is zich op innemende wijze van haar taak blijven kwijten. Warm waren de woorden van premier Blair, de kinderen Blair en Windsor hadden onlangs nog tegen elkaar gevoetbald, zijn minister van Buitenlandse Zaken en enige staatshoofden.

Diana liet zich niet kisten door het Koninklijk Huis en dwong respect af, door op onnavolgbare wijze haar gang te gaan. Na een laatste gezamenlijk staatsbezoek, smeet zij opgelucht haar dienstkoffertje in de hofauto en vertoonde zich bij de eerste scheidingsperikelen in een oogverblindende Valentino-creatie. Dat was nog eens lef hebben.

Op de dag van de scheiding hield de kroonprins zich veilig op in de eeuwig zingende bossen van Schotland; prinses Diana toonde, hartje Londen, ondeugend haar trouwring bij het verlaten van het gerechtsgebouw. De Britse pers kon er geen genoeg van krijgen.

Diana heeft met haar oprechte belangstelling en medeleven het koningshuis dichter bij het volk gebracht maar werd daar niet voor beloond. Wie had gedacht dat de broze Moeder Teresa, de joggende prinses zou overleven en vertelden de gelauwerde wetenschappers niet vol trots over hun ontmoeting met Diana?

Als publiekslieveling zal zij het legendarische aureool krijgen van de respectvolle Grace, de tragische Sissy en de geliefde koningin Astrid. Moge de kinderen William en Harry, zonder haar steun, evenwichtig opgroeien.

    • M. Duyster