Chinese fiets verliest

SHANGHAI, 2 SEPT. De fiets mag dan in de grote steden van China het meest populaire vervoermiddel zijn, de twee grootste en oudste producenten (Shanghai Forever en Phoenix) hebben vorig jaar verlies geleden en zien hun resultaten niet verbeteren.

De twee ondernemingen, genoteerd aan de beurs van Shanghai, wijzen op de krimpende fietsenmarkt in hun land. Werden er in 1994 nog veertig miljoen fietsen verkocht, in 1995 waren het nog “slechts” 28 miljoen en vorig jaar 25 miljoen.

Phoenix zegt dat alleen doelmatiger produceren soelaas kan bieden. De fietsfabrikanten zijn inmiddels een prijzenslag begonnen. De normale prijs ligt op 500 yuen (125 gulden), maar er gaan fietsen weg voor 300 tot 350 yuan. Shanghai Forever en Phoenix maken zich er zorgen over, omdat het niet de beste merken zijn die hun producten goedkoop aanbieden. Veiligheid en kwaliteit lijden daaronder, zo zeggen ze.

Shanghai zegt dat het assemblagebedrijfjes zijn die fietsen in elkaar zetten met reserveonderdelen. Dergelijke bedrijven hebben geen enkele overheidsgoedkeuring nodig.

Toch zien de twee grote fabrikanten nog wel mogelijkheden. Ze denken aan meer export, onder meer naar het Midden-Oosten en Afrika.

Een andere methode is het uitbreiden naar andere sectoren. Zo is Shanghai Forever bezig met de productie van speelgoed en apparatuur voor de gezondheidszorg. Phoenix blijft fietsen als zijn kernactiviteit zien, maar is wel bezig met het ontwikkelen van andere industriële bedrijvigheden. (KRF)