Bundesbank tilt AEX weer over 900 punten

AMSTERDAM, 2 SEPT. Een hogere dollar, als gevolg van het uitblijven van een renteverhoging door de Duitse centrale bank, heeft vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs grote koersstijgingen veroorzaakt. De AEX-beursindex nam met 2,5 procent toe tot 905,21 punten.

AMSTERDAM De dollar profiteerde onmiddellijk van het onveranderde Duitse repotarief, de rente op speciale beleningen (3 procent). Tegen het middaguur kostte een dollar in Amsterdam 2,0527 gulden. De slotkoers gisteren was 2,0365 gulden. Al enige tijd wordt rekening gehouden met het optrekken van het tarief om de oplopende inflatie in Duitsland af te remmen. Eind vorige week raadde het gezaghebbende Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat de Duitse autoriteiten juist af.

Ook de andere beurzen in Europa wisten zich gesteund door de dollar. De Franse effectenbeurs steeg 1,3 procent, in Duitsland wonnen de koersen van de meest verhandelde fondsen gemiddeld 1,2 procent. In Londen was de reactie met een gemiddelde koersstijging van 0,4 procent milder.

Op Beursplein 5 stonden vrijwel alle hoofdfondsen op winst, onder aanvoering van Ahold, dat 2,70 gulden steeg naar 55,30 gulden. Ook Baan, vorige week nog de grote verliezer, won voor de tweede dag op rij: 6,30 op 134,50 gulden. KLM werd 3 gulden meer waard op 70 gulden. Hoogovens klom 4,40 naar naar 124,30 gulden.

Bij de financiële fondsen ging ABN Amro 1,40 omhoog naar 41,60 gulden en steeg ING Groep met 1,90 naar 93 gulden. Aegon deed het procentueel gezien minder goed, met een koerswinst van 2,10 op 154,30 gulden.

NEW YORK Wall Street bleef gisteren gesloten wegens de viering van Labor Day.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio sloegen grote beleggers hun slag. Daardoor kwam de Nikkei-index weer boven de 18.000 punten uit. De winst bedroeg gisteren 258,22 punten op 18.232,52. De omzet kwam uit op 330 miljoen aandelen.

HONGKONG De Hang Seng-beursindex op de effectenbeurs in Hongkong liep vandaag aanvankelijk tegen een verlies van 525,84 punten aan. Later op de dag trok de index aan en sloot de beurs met een winst van 309,68 punten (2,3 procent) op 13.735,33 punten. Het herstel van de beurs werd ingezet nadat China had verklaard geen maatregelen te zullen nemen die de economische ontwikkeling en stabiliteit van Hongkong schade zouden kunnen toebrengen.