Biograaf Lucian Freud staakt werk

ROTTERDAM, 1 SEPT. De Britse biograaf van Lucian Freud, kleinzoon van de psychoanalyticus Sigmund Freud en in Engeland de belangrijkste, nog levende, 20ste-eeuwse schilder, heeft na diverse malen te zijn bedreigd zijn werk beëindigd. Het is, volgens de Britse zondagsbladen, de derde keer dat een journalist, die zich in Freuds verleden verdiept, problemen ondervindt bij onderzoek.

Nigel Jones zou deze herfst een biografie publiceren over 'de donkere, verborgen kanten' van Lucian Freud. De schilder onderhield, net als zijn collega Francis Bacon, in de jaren zestig contacten met de Londense onderwereld. Tijdens zijn onderzoek ontving Jones dreigementen met betrekking tot de connecties van Freud destijds. Hij is inmiddels met onbekende bestemming uit Londen vertrokken.

Lucian Freud is een machtig man in de Britse kunst- en mediakringen, zo meldt The Independent on Sunday zondag, die zijn privé-leven afschermt. Hij houdt graag een reputatie in stand van 'een mysterieus, onbenaderbaar en enigszins angstaanjagend persoon'.