Bellen met buitenland 25 procent goedkoper

AMSTERDAM, 2 SEPT. PTT Telecom verlaagt met ingang van 3 oktober de tarieven voor internationaal telefoonverkeer met gemiddeld 25 procent. Volgens W. Dik, topman van Koninklijke PTT Nederland (KPN) en sinds 1 september algemeen directeur van PTT Telecom, is de daling van de internationale telefoontarieven in een stroomversnelling gekomen.

Dik sprak vanmorgen van 'een attitudeverschil' in vergelijking met de vroegere opstelling van PTT Telecom. “In het verleden waren we geen prijszetter, maar volgden we prijscorrecties van de concurrentie om onze positie te verdedigen”, aldus Dik. “Nu nemen we zelf het initiatief.”

Volgens PTT Telecom zijn de tarieven voor internationaal telefoonverkeer sinds 1990 met 42 procent gedaald. Door de forse prijsverlaging in de laatste drie maanden dalen de internationale tarieven over heel 1997 volgens PTT Telecom 10 tot 15 procent.

Concurrent Enertel zei vanmorgen de prijsdaling te zullen volgen. Internationale telefonie is met mobiele telefonie een van de deelmarkten waar de prijsdruk als gevolg van de liberalisering van de telecommarkt het sterkst voelbaar is.

Dat geldt niet voor telefoonverkeer van consumenten binnen Nederland. Dik: “Het is onjuist te veronderstellen dat het nationale telefoonverkeer in de hekgolf van het internationaal telefoonverkeer goedkoper zal worden.” Volgens hem zullen nieuwe aanbieders er snel achter komen “dat onze tarieven op dit terrein aardig in lijn zijn met de kosten”.

PTT Telecom heeft zijn marktaandeel in het internationaal telefoonverkeer de laatste jaren zien afnemen, tot naar eigen zeggen iets meer dan 80 procent. “Wij werpen een wal op tegen verdere afbrokkeling van ons marktaandeel”, aldus Dik. Volgens hem blijft de margedruk in de internationale telefonie binnen de perken, onder meer door besparingen op de bedragen die PTT Telecom zelf betaalt voor afhandeling van telefoonverkeer door buitenlandse bedrijven.

Over de eerste helft van 1997 behaalde KPN, dat volgend jaar wordt gesplitst in PTT Post en Telecom, een omzet van 1,1 miljard in internationaal telefoonverkeer. Dat was, ondanks een groeiend volume, 2,9 procent minder dan in dezelfde periode van 1996.