Zapman

Volgens Epiktetos (stoïsch filosoof, eerste eeuw na Christus) zijn het niet de gebeurtenissen die ons van streek maken, maar onze denkbeelden erover. Op zich is de dood niet afschuwelijk, alleen het idee aan de dood maakt ons bang: we verwachten iets ergs en dus is het erg.

Dat had Lady Di moeten weten toen ze de tunnel indook met die motorfietsen achter zich aan.

En, gaat Epiktetos verder, omdat onze gevoelens voortkomen uit denkbeelden, is het verspilde moeite om ons boos te maken op anderen als we worden gedwarsboomd. Want we wórden niet gedwarsboomd, we dénken dat alleen maar. De enigen die ons dwarsbomen zijn wij zelf.

Dat had John van Lottum moeten weten toen hij zaterdag aan de beslissende vijfde set begon tegen Felix Mantilla.

Mantilla heeft de eerste bal van die set nog niet geslagen of hij hinkebeent naar zijn zitje. Een fysiotherapeut arriveert en begint wat te wrijven op Mantilla's linkerbeen. Volgens de reglementen mag dat drie minuten duren. Op het andere zitje ondertussen pijnigt Van Lottum zijn hersenen. Moet hij Mantilla straks zonder mededogen alle hoeken van de baan laten zien?

De behandeling zit erop, als aangeschoten wild strompelt Mantilla naar zijn plaats. Maar zodra de bal gespeeld wordt, vliegt hij als een jonge god over de baan. Behalve tussen de opslagen door: dan hinkepoot hij alsof het elk moment afgelopen kan zijn. Zo breekt hij twee servicegames van de verbouwereerde Van Lottum. Dan begint Van Lottum ook te strompelen, eventjes maar, om de komediant tegenover hem te laten merken dat hij het spelletje doorheeft. Onmiddellijk grijpt Mantilla naar zijn rechterlies, en laat zich vervolgens ook daaraan behandelen. Dat mag, als het een andere plek is, mag ook daar drie minuten gewreven worden. Mantilla gaat erbij liggen en vertrekt zijn gezicht van de pijn. Het publiek heeft hem nu ook door, er wordt van alle kanten op vingers gefloten. En Van Lottum? Die laat zich uit zijn tent lokken en bijt Mantilla toe dat hij niet moet “faken”. Had hij Epiktetos maar gelezen. Dat zouden alle sporters moeten doen: Epiktetos' zakboekje, wenken voor een evenwichtig leven (uitgave SUN). Ook van harte aanbevolen aan leden van koninklijke families.

    • Hans Aarsman