Wereld prijst betrokkenheid en openheid Diana

ROTTERDAM, 1 SEPT. Vanuit de hele wereld is “geschokt” en “bedroefd” gereageerd op het overlijden van prinses Diana. In de commentaren wordt Diana geprezen om haar warme persoonlijkheid, haar gracieuze verschijning en om haar inzet voor zieken en slachtoffers van oorlogsgeweld. Met name wordt gewezen op haar bijdrage in campagnes voor uitbanning van landmijnen.

De Amerikaanse president Clinton zei gisteren dat hij en zijn vrouw Hillary erg gesteld waren op Diana. “Wij bewonderden haar werk voor kinderen, voor mensen met aids, en haar inzet om een eind te maken aan de plaag van landmijnen in de wereld”, aldus Clinton. Clinton werd zaterdagavond laat op het eiland Martha's Vineyard in Massachussetts, waar hij vakantie houdt, tijdens een feestje door zijn adviseur Bruce Lindsey van het drama op de hoogte gesteld. Volgens Lindsey omhelsde de president nadat hij het nieuws vernomen had zijn vrouw. De president wilde niet ingaan op een vraag over de verantwoordelijkheid van de betrokken fotografen voor het fatale ongeluk. Het is beter om tijd voor bezinning in acht te nemen alvorens met een oordeel te komen, aldus Clinton.

Anders dan Clinton sprak de Duitse bondskanselier Helmut Kohl gisteren wel onmiddellijk een veroordeling van sommige media uit. Volgens hem is Diana het slachtoffer geworden van “een steeds meedogenlozer en gewetenlozer wordende concurrentiestrijd in een bepaald segment van de media”. Kohl zei “verbijsterd en zeer bedroefd te zijn” door het nieuws van de tragische dood van prinses Diana. “Veel mensen in Duitsland hielden van haar om haar openheid en haar menselijke betrokkenheid”.

Moeder Teresa, die afgelopen juni in New York nog met prinses Diana sprak, riep gisteren vanuit haar hoofdkwartier in Calcutta op tot gebed voor het zieleheil van de omgekomen prinses. “Ze betoonde liefde voor de armen. Ze gedroeg zich als een gewone huisvrouw. Ze was een erg goede moeder. Haar houding tegenover van de armen was goed”, aldus moeder Teresa (87), die Diana in totaal vier keer heeft ontmoet. Daarbij is nooit gesproken over de scheiding van Diana, aldus moeder Teresa. “De meeste tijd spraken we over de manier waarop we God kunnen liefhebben en vroegen we God ons te helpen de armen lief te hebben”.

De Franse president Jacques Chirac noemde Diana gisteren “een jonge vrouw van onze tijd, warm, levenslustig en genereus”, wier dood hard zal aankomen “omdat ze voor iedereen een vertrouwde persoonlijkheid was”. “In deze verschrikkelijke tijd zijn mijn gedachten bij haar familie en in het bijzonder bij haar kinderen”, als Chirac, die gisteren in het Parijse Pitié-Salpétrière ziekenhuis de laatste eer bewees aan prinses Diana. Ook de Franse premier Lionel Jospin benadrukte het feit dat de prinses zeer geliefd was bij “het volk”. “Het Franse volk was onder de indruk van haar charme, haar spontaniteit en haar menselijkheid”, verklaarde hij.

De Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela bewees eer aan prinses Diana als “een ambassadrice voor de slachtoffers van landmijnen, voor oorlogswezen en voor de zieken en hulpbehoefenden in de wereld”. Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. Hij zei dat de uitbanning van landmijnen hoger op de internationale humanitaire agenda is gekomen dankzij de “niet aflatende betrokkenheid” van Diana.

De Russische president Jeltsin verklaarde dat Diana's bijdrage aan liefdadigheid tot ver over de Britse grenzen bekend was. “Ze was zeer bekend bij het Russische volk en zeer geliefd”.

Het enige dissonante geluid kwam gisteren uit Iran. Tijdens een nieuwsuitzending van de Iraans staatstelevisie werd naar prinses Diana verwezen als “een element van morele schande binnen het Britse Hof”. (Reuter, AP, AFP)