Voorzichtig herstel voor nerveus Damrak

AMSTERDAM, 1 SEPT. Na een aarzelend begin van de week liet een nerveuze Amsterdamse effectenbeurs aan het einde van de ochtend een klein herstel van de aandelenkoersen zien. De toonaangevende AEX-index steeg, gesteund door een hogere dollar, met ruim tien punten naar 878,40 punten.

AMSTERDAM Eerder op de ochtend verwerkte het Damrak het verlies van Wall Street van 72 punten van afgelopen vrijdag. De Amsterdamse beursindex zakte in reactie daarop naar 861,83 punten waarna het bergopwaarts ging. De bijna twee cent hogere dollar gaf steun aan de markt.

“We zagen het vrijdag al. Er komen koopjesjagers in de markt. Enkele institutionele beleggers waren aan de koopkant”, aldus een handelaar. “We voelen toch wel iets van een bodem.” Elders in Europa gingen de koersen vanochtend al sterker omhoog. Aan het begin van de middag stond de koersindex op de Frankfurter beurs 76 punten hoger, de Londense effectenmarkt klom 19 punten en Parijs verbeterde 34 punten.

Baan was de sterkste stijger in Amsterdam. De koers van het automatiseringsfonds steeg met 4,25 procent ofwel 5,20 tot 127,50 gulden tegen het einde van de ochtend. Baan is de laatste tijd sterk gedaald. In juli stond het aandeel nog op ongeveer 170 gulden.

KLM kwam ook sterk voor de dag op de beurs. De koers steeg met 1,50 naar 66,30 gulden. Analisten hebben op dit moment een hogere pet op van het luchtvaartaandeel dan de beleggers.

Philips en 75-procentsdochter Polygram waren eveneens stijgers. Vermoedelijk het nieuws van eind vorige week over de definitieve regeling met Grundig duwde de Philips-koers met 3,20 omhoog tot 147,90 gulden. Polygram steeg 2,40 tot 108,50 gulden. Unilever was 4,80 beter op 415,80 gulden.

De markten lijken zich even iets minder zorgen te maken over de rente. “Het rentefront blijft even liggen op dit niveau.” De obligatiemarkt - de vastrentende waarden - was in Amsterdam een fractie beter. De tienjarige staatobligatie (5,63 procent, aflossing 2007), indicatief voor de rente-ontwikkeling, was acht cent hoger op 100,87 gulden.

De koers van Vendex daalde vanochtend sterk. Het aandeel verloor 2,70 gulden op 99,10 gulden. Ook Océ, producent van kopieerapparatuur in Venlo, gaf hoogte prijs. Het aandeel leverde 4,10 in op 235 gulden.

De Amerikaanse dollar heeft de week op de Europese wisselmarkten ingezet met een hogere koers. In Amsterdam werd vanochtend een koers opgemaakt van 2,0451 gulden in vergelijking met een slot van 2,0270 gulden aan het slot van de handel van vorige week vrijdag.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio is net als die van Manilla, Indonesië en Hongkong met verlies gesloten. De Nikkei-index van 225 fondsen sloot voor het eerst sinds 15 april onder de 18.000-puntengrens.

De grote beleggers gingen ertoe over hun stukken te verzilveren aan het eind van de eerste helft van het lopende begrotingsjaar. De Nikkei-index daalde met 2555,12 punten tot 17.974,30 punten.