Valse start WK roeien door wind

LAC d'AIGUEBELETTE, 1 SEPT. De wereldkampioenschappen roeien op het Meer van Aiguebelette in Frankrijk beleefden gistermiddag een valse start. Als gevolg van de harde wind in de Savoie stonden de schuimkoppen 's ochtends op het water en werd de eerste reeks series uitgesteld. Pas om vier uur gingen met de lichte skiffeuzes de eerste boten van start op het doorgaans rimpelloze meer, drie uur later dan de bedoeling was.

Van de dertien boten en 54 roeiers sterke Nederlandse ploeg zorgde de lichte skiffeur Pepijn Aardewijn op de eerste dag voor een verrassing door zich rechtstreeks voor de halve finale te plaatsen. De 27-jarige sculler, die vorig jaar in Atlanta met Maarten van der Linden olympisch zilver won bij de lichte dubbeltwee, was de snelste in zijn serie. Van de 24 lichte skiffeurs waren er slechts twee sneller dan Aardewijn, de Italiaan Elia Luini en de Oostenrijker Wolfgang Sigl.

Voor de Nederlandse vrouwen waren er gisteren halve-finaleplaatsen voor de dubbeltwee met Eeke van Nes en Pieta van Dishoeck en voor de twee zonder stuurvrouw, met Marieke Pronk en Jennifer Daly. Donderdag varen zij in de halve finale.

De roeiers die zich gisteren en vandaag niet rechtstreeks hebben geplaatst voor finales of halve finales, kunnen dat morgen en woensdag in de herkansingen alsnog doen. Morgen komen in de herkansing de mannen lichte acht, de lichte skiffeuze Mirjam ter Beek, de mannen twee zonder stuurman (Jos Klinge en Stefan van Dongen) en skiffeur open klasse Merlin Vervoorn. Ellen Meliesie en Annette Bogstra plaatsen zich vanochtend voor de halve finale van de vrouwen lichte dubbeltwee. De lichte dubbelvier bij de vrouwen krijgt woensdag een herkansing voor een finaleplaats. De finales van de 24 verschillende nummers worden zaterdag en zondag gehouden.

Chef d'equipe Dilo Kruyswijk maakte vanochtend nog eens duidelijk dat de verwachtingen niet al te hoog gespannen zijn. Hoewel een groot aantal ploegen is afgevaardigd, maakt vrijwel niemand in het Nederlandse kamp zich illusies over een gouden medaille. “We zijn al blij als we zes finaleplaatsen halen”, aldus Kruyswijk.

Nederland wordt vertegenwoordigd in negen van de veertien olympische klassen. Van de tien niet-olympische nummers doet Nederland bij de mannen mee met een lichte acht en een lichte skiff. Bij de vrouwen zijn dat een lichte dubbelvier en een lichte skiff. De Koninklijke Nederlandsche Roeibond (KNRB) is royaal geweest in het afvaardigen van ploegen om een nieuwe generatie roeiers in het post-olympische jaar ervaring te laten opdoen.

Op bestuurlijk terrein haalde Nederland afgelopen weekeinde ook een verdienstelijke overwinning. Marc Top (41) werd gisteren gekozen in het hoofdbestuur van de wereldroeibond, de FISA. Hij krijgt public relations en marketing in zijn portefeuille.

    • Ward op den Brouw