Tweede zege PSV, Feyenoord verliest captain Van Gastel

ROTTERDAM, 1 SEPT. De internationals van PSV hielden zaterdag één geruststellende gedachte over aan de wedstrijd tegen Willem II (3-0). Gilles de Bilde, de Belgische spits van de landskampioen uit Eindhoven, steekt niet in een grootse vorm. Anders was de afstraffing voor de Tilburgers een week voor Oranje's belangrijke interland tegen de Rode Duivels waarschijnlijk groter geweest.

In drie wedstrijden scoorde De Bilde dit seizoen eenmaal. Dat staat in schril contrast met zijn optreden in de voorgaande competitie. Op één duel na maakte hij sinds zijn debuut voor PSV begin april elke week een doelpunt. Verklaringen zijn voorhanden. In de voorbereiding was hij geblesseerd, zijn vaste kompaan, landgenoot Nilis, ontbreekt wegens een blessure.

Bij de eerste treffer van PSV verloor Loeffen uit de 'kluts' een duel van Cocu, die vervolgens beheerst scoorde. Bij de tweede had doelman Mampaey wel wat beter kunnen ingrijpen bij een vrije trap van Stam. Op een moment dat iedereen dacht dat de wedstrijd voorbij was schoot Vampeta de 3-0 voor PSV nog binnen. Met wat meer concentratie had Willem II dat waarschijnlijk wel kunnen voorkomen.

Na het afscheid van Ronald Koeman lijkt op de aanvoerdersband bij Feyenoord een vloek te rusten. De nieuwe captain Henk Fräser kreeg vorige week in de thuiswedstrijd tegen Sparta (3-1) al in de eerste helft de rode kaart. Zijn vervanger Jean-Paul van Gastel verging het gisteravond in de Kuip in het enerverende duel met De Graafschap niet anders. De kleine middenvelder moest in de 42ste minuut vertrekken na zijn tweede gele kaart.

Van Gastel haalde twee keer tamelijk hard Raymond Victoria onderuit. Zijn tweede en 'fatale' boeking had een voorgeschiedenis. Een minuut eerder werkte Redeker spits Cruz tegen de grond. Daarna volgde een charge van Wilnis die onbestraft bleef. In een woedende Kuip speelde Van Gastel daarna voor eigen rechter en moest hij zijn aanvoerdersband afstaan aan Van Bronckhorst.

“Van Gastel schopte die gozer ouderwets voor zijn donder”, sprak Haan in onvervalst Rotterdams. “Dat kunnen we natuurlijk niet hebben. Hij reageerde zijn frustraties op een verkeerde manier af. Daarom krijgt hij een boete. Want voor hetzelfde geld gaan we door zijn domme daad het schip in. Die aanvoerdersband lijkt inderdaad besmet.” Met een man minder ging het Feyenoord beter af dan met elf spelers. De Argentijnse nieuwkomer Cruz maakte toen eindelijk de hoge verwachtingen (en zijn hoge afkoopsom plus salaris) waar. Hij rondde kort na de rust binnen 180 seconden twee keer perfect af: 2-0.

Mede-koploper Heerenveen versloeg zaterdagavond in het Abe Lenstra-stadion MVV met 3-1. Van niveauverschil was het eerste half uur echter geen sprake. Beide ploegen maakten veel fouten. De eerste goede actie kwam van middenvelder De Visser van Heerenveen. Hij plaatste in de 34ste minuut perfect op Constantinovici, die de falende MVV-verdediging achter zich liet. Doelman Van Duijnhoven ging op de Roemeen af, die zich vervolgens makkelijk liet vallen. Arbiter Luinge stuurde de onfortuinlijke doelman toch van het veld. De Visser benutte de strafschop waarna Joordens uit een vrije trap de stand in evenwicht bracht. El Khattabi stelde de zege van de thuisploeg na rust veilig met twee doelpunten.