STEVE COLEMAN

Steve Coleman: The Sign and the Seal (RCA 74321407272).

Net als Ry Cooder en Roy Hargrove trok ook saxofonist Steve Coleman vorig jaar naar Cuba. Wat hij zocht was niet de moderne dansmuziek waaraan dat eiland zo rijk is maar de uit Afrika geïmporteerde Yoruba-traditie, geconserveerd in de rituelen van de Santeria-religie. Het resulteerde in een ontmoeting tussen zijn Mystic Rhythm Society en AfroCuba de Matanzas, samen zo'n twintig musici. Het eerste wat je vaststelt bij The Sign and the Seal (transmissions of the metaphysics of a culture) is dat deze muziek onmogelijk geweest was zonder het voorbereidende werk van Colemans oudere naamgenoot Ornette (geen familie).

De collectieve improvisatie waarmee de laatste experimenteerde op de plaat Free Jazz uit 1960 wordt door Steve Coleman uitgebreid met vocale bijdragen die een verbindingingslaag vormen tussen de geavanceerde harmonieën en de stevig doorgaande beat. Het resultaat is muziek die niet swingt op een Amerikaanse manier maar wel uitnodigt tot bewegen. Afrikaanse slagwerkpatronen en dito vraag-en antwoordzang gemengd met rap en jazzy solo's, wie twijfelt of dat werkt luistere naar Secretos del Abacuá, een spannende reis naar het onbekende of The Seal, een meeslepend loflied op Agayu, de (god) wildernis.

    • Frans van Leeuwen