Soep van raketkruid en aardappels

Het heeft een aantal jaren geduurd, maar nu kan ik op de markt in Hilversum eindelijk mooi raketkruid voor een redelijke prijs kopen. Daarvoor vroeg ik vaak een vriendin in Amsterdam om het voor me te kopen, kweekte ik het in de zomer zelf, of betaalde er hier en daar soms circa vier gulden per ons voor! Voor de mensen die in hun omgeving nog geen raketkruid kunnen kopen, adviseer ik voor deze soep een mengsel van spinazie, krulandijvie en waterkers, of een combinatie naar eigen inzicht.

De smaak verschilt natuurlijk van die van raket, maar de soep hoeft daarom echt niet minder lekker te zijn. De aardappels spelen in dit recept ook een belangrijke rol. Ze zijn er niet als goedkope vulling, maar leveren ook een bijdrage aan de smaak en structuur. De laatste tijd koop ik de 'Lady Christal' van de Albert Heijn. Deze aardappels zijn mooi romig van structuur en bijna zoet van smaak. Een andere heerlijke vaste aardappel die ik regelmatig koop is de 'Opperdoes'. Deze terecht beroemde aardappel heeft een onregelmatig oppervlak en is dus moeilijk te schillen, maar als u er stevig over borstelt, kunt u de schil er in een mum van tijd afschrobben. Wat andere ingrediënten betreft, hoef ik alleen nog maar op zoek naar een vast adres in de buurt waar ik altijd bladpeterselie kan kopen!

Bereiding: Verhit de boter en olijfolie in een soeppan. Doe er de ui in en fruit 5 tot 7 minuten op een laag vuur tot de ui gaar is. Schep er de knoflook en de grof gehakte gedroogde rode chilipeper door en roerbak nog een paar minuten.

Schil intussen de aardappels en snijd ze in kleine blokjes. Doe de blokjes aardappel in de pan en schep ze door het mengsel tot ze volledig met boter en olijfolie bedekt zijn. Laat de aardappels een paar minuten bakken, zodat ze de smaken kunnen opnemen. Giet de bouillon over het aardappelmengsel en breng aan de kook. Laat alles dan zo'n 15 minuten sudderen.

Was intussen het raketkruid en slinger het droog. Snijd het blad in repen. Schep, nadat de aardappels circa 15 minuten hebben gesudderd, ongeveer tweederde van het raketkruid, de basilicum, peterselie en rijst door de soep. Laat de soep daarna nog 15 tot 20 minuten sudderen, of tot de rijst gaar is. Breng de soep op smaak met zout. Schep vlak voor het serveren de rest van het raketkruid door de soep. Schep de soep in voorverwarmde soepborden en dien op. Geef er warm en knapperig stokbrood of Turks brood bij.

Voor vier tot zes personen:

25 gram boter

2 eetlepels koudgeperste olijfolie

1 kleine ui, gesnipperd

2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt

1 theelepel grofgemalen gedroogde rode chilipepers, of naar smaak

500 gram vast aardappels

1,5 liter krachtige groente-, vlees- of kippenbouillon

2 bossen raketkruid, circa 400 gram, grove stengels verwijderd

15 grote basilicumbladen, in reepjes gesneden

2 eetlepels grof gehakte bladpeterselie

50 gram arborio rijst

zout naar smaak

stokbrood of Turks brood voor het serveren

    • Kim Maclean