Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Aandacht voor de dood van Diana, prinses van Wales. Diana kwam zaterdagnacht om het leven bij een auto-ongeluk in Parijs. Onder meer een reportage over een vrouw in Groot-Brittannië die Diana al haar hele leven volgt. Ned.1, 20.25-21.00u.

Nova. Aandacht voor de dood van Diana. Reportages vanuit Groot-Brittannië, waar men zich afvraagt hoe het nu verder moet met de monarchie en of Diana een staatsbegrafenis krijgt, en vanuit Parijs. Ned.3, 22.35-23.06u.

DOCUMENTAIRES

Expedition ins Tierreich. In de natuurfilm Im Reich der Wildkatze beelden uit het leven van de wilde kat in de Duitse bossen: van de paring, het grootbrengen van de jongen tot de jacht op muizen. Duitsl.1, 20.15-21.00u.

Geld en voetbal. Documentaire in twee delen over voetbal en commercie. In de eerste aflevering een kijkje achter de schermen van de Champions League bij de kwartfinales tussen Ajax en Atletico Madrid van het afgelopen seizoen. Mart Dominicus praat met UEFA-bonzen, sponsors, vertegenwoordigers van de clubs en omroepen en andere belanghebbenden. Twee Zwitserse zakenmannen veranderden de de Europacup 1 in de commercieel succesvolle Champions League. Hun bureau T.E.A.M. organiseert de wedstrijden tot in detail, van camerastandpunten tot de invulling van de reclamezendtijd. Ned.3, 20.22-21.27u.

Document: Zij over ons. Een aantal in Vlaanderen woonachtige buitenlanders geven hun mening over België en de Belgen, in het bijzonder de Vlamingen. BRTN2, 20.30-21.20u.

Curaçao: Van Watamula tot Punt Kanon. Zie TV-Vooraf. Ned.3, 21.27-22.00u.

Dokument: Steunpunt. Nieuwe driedelige reeks uit 1997 over de medewerkers van het ANWB-steunpunt in verschillende landen. Als eerste de werkzaamheden in Barcelona. Ned.1, 22.50-23.26u.

Spaziergänge in Danzig. Danzig, het Poolse Gdansk, werd 997 jaar geleden voor het eerst vermeld. Om die reden viert de stad dit jaar haar 1000-jarig bestaan. Vijf bekende inwoners, de architect Janusz Ciemnolonski, de schrijver Pavel Huelle, historicus Tusk, graficus Andrei Taranek en schilder Rafal Roskovinski vertellen over hun stad. Duitsl.2, 0.30-1.15u.

FILMS

.Dead Ringers (David Cronenberg, 1988, Canada). Psychologische thriller brengt pretentieus maar smaakvol de aftakeling in beeld van identieke tweelingbroers (beiden gespeeld door Jeremy Irons, in een vlekkeloze trucage) die als briljante gynaecologen met elkaar in harmonie leven, als één gespleten persoonlijkheid. Met Geneviève Bujold als vrouw die de balans verstoort. RTL5, 20.30-22.45u.

The Paper (Ron Howard, 1994, VS). Zie Film-vooraf. SBS6, 20.30-22.30u.

Go West (Edward Buzzell, 1940, VS). Relatief minder geslaagde komedie met de Marx Brothers speelt in het Wilde Westen en wordt pas echt leuk tegen het eind, wanneer Groucho, Harpo en Chico een rijdende trein demonteren. Duitsl.1, 0.55-2.15u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Body Parts (Eric Red, 1991, VS). Griezelthriller. Criminoloog Jeff Fahey krijgt na ongeval de arm van een seriemoordenaar aangenaaid. Landgenoten Theo van de Sande en Loek Dikker verzorgden respectievelijk de fotografie en de muziek. BBC1, 1.00-2.20u.

Rassisim (Yossi Somer, 1988, Israel). Verdienstelijk, enigzins taboedoorbrekend regiedebuut schetst de traumatische oorlogservaringen van een 31-jarige Israelische sergeant. Hij ligt op de psychiatrische afdeling van een militair hospitaal. Duitsl.2, 2.15-3.40u., nagesynchroniseerd.

Sherlock Holmes Faces Death (Roy William Neill, 1943, VS). Aflevering uit reeks 'moderne' Holmesfilms, met Basil Rathbone als Holmes en Nigel Bruce als Dr. Watson, speelt in een tehuis voor officieren buiten dienst. Morgen, BBC2, 11.30-12.35u., zwart-wit.

AMUSEMENT

De hunkering. 'Datingshow' gepresenteerd door Theo van Gogh, waarin hij met behulp van een vleesmolen dertig kandidaten selecteert. Veronica, 22.40-23.25u.

MUZIEK

Oasis - Right here, right now. Herhaling van een portret van de Britse popgroep Oasis, waarin zij drie nummers van hun laatste cd Be here now ten gehore brengen. BBC2, 19.50-20.30u.

North Sea Jazz Festival 1997. Opname van een concert van Earth, Wind and Fire die Boogie Wonderland en After the love is gone speelt. Ned.3, 20.09-20.22u.

Jonathan Miller's Opera Works. Zesdelige serie in de vorm van masterclasses, over de productie van een opera. In deel een The ensemble fragmenten uit Le nozze di Figaro van Mozart en A midsummernight's dream van Britten, door Jonathan Miller en zangers van de Manchester's Royal Northern College of Music. BBC2, 0.15-1.05u.

KUNST

All mod cons. Serie over hoe het doe-het-zelven de binnenhuisarchtectuur de laatste vijftig jaar heeft beïnvloed. In Yesterday once more aandacht voor de populariteit van meubelen en architectuur uit het verleden. BBC2, 22.30-23.00u.

Het uur van de wolf: Creating a Still Life. Filmessay van de Berlijnse cineast Harun Farocki over de vraag of er verband bestaat tussen geschilderde 17de eeuwse stillevens en moderne reclamefotografie. Ned.3, 23.25-0.25u.

Film 97 with Barry Norman. Aandacht voor onder meer de films: Mrs Brown met Judi Dench en Billy Connolly, Conspiracy Theory met Mel Gibson en Julia Roberts, Austin Powers: International Man of Mystery met Mike Myers, Night Fals on Manhattan met Andy Garcia en That Old Feeling met Bette Midler. BBC1, 0.30-1.00u.