Rechter Kairo verwerpt eis tegen CNN

KAIRO, 1 SEPT. Een rechtbank in Kairo heeft het afgelopen weekeinde een eis tot schadevergoeding afgewezen tegen de Amerikaanse televisiemaatschappij CNN die volgens de klager de reputatie van Egypte en president Mubarak had aangetast door de besnijdenis van een 10-jarig meisje uit te zenden.

De zaak werd drie jaar geleden door een Egyptische advocaat aangespannen, mede namens de vader van het meisje. De rechter liet weten de eis tot 500 miljoen dollar schadevergoeding af te wijzen omdat deze is ingediend “door iemand die geen direct belang bij de zaak heeft”.

De beelden van de besnijdenis door een lokale kapper, opgenomen tijdens de bevolkingsconferentie van de Verenigde Naties in Kairo, veroorzaakten grote opschudding. De Egyptische regering probeerde vervolgens de - algemeen toegepaste - praktijk in te dammen, maar een rechtbank in Kairo vernietigde eerder dit jaar een desbetreffend decreet. (Reuter, AP)