Prinses dood na auto-ongeluk; Begrafenis van Diana zaterdag

LONDEN/PARIJS, 1 SEPT. Diana, prinses van Wales, krijgt zaterdag een koninklijke begrafenis, geen staatsbegrafenis. Het Britse Koninklijk Huis heeft dat vanmorgen bekend gemaakt. Zij is gistermorgen vroeg in een ziekenhuis in Parijs overleden na een auto-ongeluk. In de auto, die op het moment van het ongeluk door fotografen werd achtervolgd, zat ook haar vriend Dodi Al Fayed. Hij was op slag dood.

Britse staatsbegrafenissen zijn voorbehouden aan het keurkorps van de Koninklijke Familie. Daartoe behoorde de prinses niet meer sinds ze vorig jaar bij haar scheiding de titel 'Hare Koninklijke Hoogheid' verspeelde, al bleef ze formeel nog wel lid van het Koninklijke Huis. Op die stelregel is maar drie keer in de Britse geschiedenis een uitzondering gemaakt: voor Wellington, Gladstone en Churchill.

Premier Blair drong er vanmorgen op aan om van de begrafenis “een nationale herdenking te maken”. Britten moeten de kans krijgen om hun erkentelijkheid tegenover de “prinses van het volk” te betuigen, zei Blair. In een verklaring liet Buckingham Palace weten dat het maximale ruimte wil bieden aan iedereen die in de rouw wenst te delen. Op alle openbare gebouwen in het Verenigd Koninkrijk hangen de vlaggen tot en met zaterdag halfstok.

De begrafenisdienst wordt zaterdagmorgen in Westminster Abbey gehouden. Later zal het stoffelijk overschot vlakbij het ouderlijk huis van de familie Spencer ter aarde worden besteld. Dodi Al Fayed, de 42-jarige vriend van de prinses die zondagmorgen op slag dood was bij het auto-ongeluk, werd gisteravond volgens moslimtraditie onmiddellijk begraven in Londen. Ruim 600 rouwenden, onder wie zijn vader, de multimiljonair Mohammed Al Fayed, eigenaar van het warenhuis Harrods en de Ritz-hotels, woonden in de Centrale Moskee van Londen vlakbij Regent's Park een korte plechtigheid bij.

De Franse justitie had aan het eind van deze ochtend nog geen standpunt bekend gemaakt over de vermoedelijke toedracht van de fatale botsing in de tunnel onder de Place de l'Alma, waar de auto van de prinses en Dodi werd achtervolgd door zeven fotojournalisten. Aangenomen wordt dat de fotografen dicht reden achter de Mercedes van Hotel Ritz (waar het duo had gedineerd) toen deze iets voor één uur zaterdagnacht met hoge snelheid tegen de tunnelwand, en daarna tegen een pilaar reed. De auto werd bestuurd door een veiligheidsfunctionaris van het Ritz-hotel.

De zeven gemotoriseerde persfotografen zaten vanmorgen nog steeds in hechtenis. Mohammed Al Fayed vraagt om strafvervolgimng wegens doodslag.

Volgens de advocaat van een van de aangehouden fotografen zijn vanmorgen huiszoekingen gedaan bij verschillende fotopersagentschappen waarvoor de fotografen, zes Fransen en een Macedoniër, werken als freelance medewerkers. Een van de agentschappen, Sipa Press, heeft zich verdedigd tegen de alom klinkende beschuldigingen aan het adres van de fotopers: “Het is schandelijk dat over fotografen wordt gepraat alsof het drugsdealers zijn.”

Het Verenigd Koninkrijk is in rouw na de plotselinge dood van Diana. Ook vanmorgen trokken weer duizenden naar Kensington Palace en Buckingham Palace om de prinses hun laatste eer te bewijzen. Gisteren had een onafzienbare stoet van mensen die hun medeleven wilden tonen de omgeving van de koninklijke paleizen al veranderd in een bloemenpracht. En vannacht hield een zwijgende, zwaar aangeslagen menigte met brandende kaarsen bij Kensington Palace de wacht.

Het stoffelijk overschot van de 36-jarige prinses lag vannacht opgebaard in de koninklijke kapel van St James' Palace, het onderkomen van prins Charles, van wie Diana vorig jaar formeel is gescheiden. Samen met de twee zusters van de prinses heeft prins Charles de stoffelijke resten van zijn gewezen vrouw gisteren vergezeld op haar laatste thuisreis van Parijs naar Londen. Na een bescheiden officiële ceremonie op de Londense luchtmachtbasis Northolt heeft de kroonprins zich in Schotland gevoegd bij zijn twee kinderen, de 15-jarige William en de 12-jarige Harry.

Prins Charles heeft zijn twee zonen zondagmorgen vroeg gewekt om hen op de hoogte te brengen van de dood van hun moeder. Later op de ochtend woonde het drietal een speciale rouwdienst bij in de Crathie Kirk, niet ver van het Schotse koninklijke paleis Balmoral. Ze werden door koningin Elizabeth en prins Philip vergezeld.

    • Dick Wittenberg
    • Marc Chavannes