Oranje staat deel van premie af aan Bosman

ROTTERDAM, 1 SEPT. De voetballers van het Nederlands elftal zullen hun premies van de wedstrijd tegen België, zaterdag in Rotterdam, voor een groot deel beschikbaar stellen aan Jean-Marc Bosman. Het gaat om zo'n zesduizend gulden per international. Daardoor kan de Belg ongeveer een ton tegemoet zien.

Bosman zorgde ervoor dat na jarenlange juridische gevechten het transfersysteem werd afgeschaft. Sindsdien zijn topvoetballers in Europa aanzienlijk meer gaan verdienen. De loopbaan van Bosman zelf werd door de slepende affaire geruïneerd. Het is de eerste daadwerkelijke steun die Bosman krijgt van mede-voetballers, die dank zij hem veel miljoenen extra kregen.

De Belgische bondscoach Leekens verklaarde dat zijn selectie geen vervolg op de actie zal geven. Hij suggereerde wel dat de Nederlanders een slim spelletje spelen, door vlak voor de interland tussen de Rode Duivels met een steunbetuiging aan een Belg te komen.

Leekens heeft in zijn selectie drie spelers opgenomen die in de Nederlandse competitie uitkomen, Gilles de Bilde (PSV), Bart de Roover (NAC) en Bob Peeters (Roda JC). Sinds de nederlaag tegen Nederland in Brussel (3-0), afgelopen december, hebben de Belgen zonder De Bilde gewonnen van Wales, Turkije en San Marino.

De Belgische selectie voor het duel tegen Nederland: Doel: De Wilde (Sporting), Van de Walle (Lierse); verdediging: Albert (Newcastle), Crasson (Napoli), De Roover (NAC), Genaux (Udinese), Smits (Charleroi), Van Meir (Lierse), Vidovic (Moeskroen); middenveld: Schepens (Karlsruhe), Scifo (Andrelecht), Staelens (Club Brugge), VanderElst (Club Brugge), Van Kerckhoven (Lierse); aanval: De Bilde (PSV), Haagdoren (Lierse), Lokonda Mpenza (Standard Luik), Oliveira (Fiorentina) en Peeters (Roda JC).