'Onkiese' films lokken protest uit

VENETIË, 1 SEPT. Italiaanse films hebben tot nu toe op het Filmfestival van Venetië voor meer politieke dan artistieke opwinding gezorgd. Zaterdag wees de rechter een vertoningsverbod af van Porzus, een film van Renzo Martinelli, die de afrekening van een communistische met een christen-democratische partizanengroep in 1944 tot onderwerp heeft. Om het verbod was gevraagd door een communistische ex-partizaan.

Protest was er ook tegen de vertoning van Piccoli Ergastoli (Little Life Sentences), een documentaire over het dagelijks leven in de Rebibbia gevangenis in Rome. Een van de regisseurs is Valerio Fioravanti, een terrorist die in deze gevangenis zeven maal levenslang uitzit. Fioravanti werd onder meer veroordeeld voor de aanslag op het station van Bologna in 1980.

Veel Italianen vonden het daarnaast onkies om een musical over de mafia te maken, zoals Roberta Torre deed met Tano da morire. “Als een familid van mij door de mafia was gedood, zou ik iemand willen wurgen na het zien van zo'n film”, zei de Italiaanse regisseur Damiano Damiani tegen de pers.

De vierde film waartegen protest werd aangetekend is de vier uur durende documentaire over Marcello Mastroianni door zijn levensgezellin Anna Maria Tató. Mastroianni's echtgenote, zijn dochter Chiara en zijn vroegere vriendin Catherine Deneuve probeerden in mei op het festival van Cannes al een screening van een twee uur durende versie te verhinderen. Volgens Tató heeft Mastroianni vlak voor zijn dood vorig jaar alle rechten op het gebruik van zijn beeltenis, die veel geld waard is, aan haar overdragen. De andere drie vrouwen, die niet voor het festival waren uitgenodigd, betwisten dat. Nu Mi ricordo, si, io mi ricordo (I Remember, Yes, I Remember) vrijdag vertoond is, richt hun protest zich tegen Le ultime lune op 6 september, een registratie van het laatste toneelstuk waarin Mastroianni speelde. De 54ste editie van het Filmfestival van Venetië is aan de Italiaanse acteur opgedragen. Vrijdag werd er een acteursprijs naar hem vernoemd. De prijs begeleidt een verdrag tussen Frankrijk en Italië voor meer samenwerking op het gebied van film.

The Lone Rider Fights Back (Sam Newfield, 1941, VS). Aflevering uit serie low-budget-westerns met George Houston als The Lone Rider. Morgen, BBC2, 11.30-12.30u., zwart-wit.