'Ongeluk komt door persvrijheid'

JAKARTA, 1 SEPT. De voormalige Indonesische ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, J.E. Habibie, heeft voor de televisie gezegd dat Diana “het slachtoffer is geworden van de vrije pers”.

In Indonesië staat de pers onder controle van het ministerie van Informatie. Ook de voorzitter van de door de overheid gecontroleerde journalistenbond, Tarman Azzam, zei dat Diana het slachtoffer is geworden van “een buitenissige praktijk van journalistieke vrijheid”. Hij zei ook dat Indonesië zich gelukkig mag prijzen omdat de op de staatsleer Pancasila gefundeerde journalistiek verhindert dat de massamedia iemand priveleven binnendringen, ook al is het een publieke figuur. De krant The Indonesian Observer citeerde vanochtend een bekende journalist, Rosihan Anwar, die ook vond dat “Diana het slachtoffer is geworden van Westers liberalisme en de arrogante media die de pricacy van het volk ondermijnen.”