Leider FIS bereid stopzetting geweld in Algerije te vragen

ALGIERS, 1 SEPT. De leider van het verboden fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS), Abassi Madani, heeft zich het afgelopen weekeinde voor het eerst bereid verklaard een oproep te lanceren tot “onmiddellijke stopzetting van het bloedvergieten” in Algerije om een “serieuze dialoog” mogeljik te maken.

Madani schreef dit in een brief aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, die eerder op de dag had opgeroepen tot een dialoog in Algerije. Annan reageerde daarmee op de gruwelijke, aan moslim-extremisten toegeschreven moordpartij in het plaatsje Raïs bij Algiers. De Algerijnse regering ten slotte heeft Kofi Annans opstelling als “onacceptabele” inmenging van de hand gewezen, en gedreigd Madani terug te sturen naar de gevangenis.

Kofi Annan verklaarde zaterdag op een persconferentie in Venetië dat de toename van het geweld in Algerije - alleen al de afgelopen week werden er volgens officieuze bronnen 400 tot 500 mensen vermoord - “zorgelijk” was. “Men kan het Algerijnse volk niet aan zijn lot overlaten”, verklaarde hij. “Woorden voldoen niet meer”, zei hij. “Het zal nodig zijn om verder te gaan, rustig en discreet. Ik hoop dat we wegen en middelen zullen vinden om de partijen aan te moedigen het geweld te staken.”

Madani, die 15 juli uit de gevangenis werd ontslagen maar verplicht is zich van politieke activiteit te onthouden, schreef onmiddellijk een korte brief aan Annan waarin hij voor het eerst aangaf “bereid te zijn een oproep te lanceren tot stopzetting van het bloedvergieten en de opening van een serieuze dialoog voor te bereiden”. Hij verwees daarbij naar de opeenvolging van collectieve moordpartijen en de “mate van ontaarding” van de situatie.

Het is overigens de vraag of een eventuele oproep van Madani tot stopzetting van het geweld veel effect zou hebben. Zijn FIS heeft een militaire vleugel, de AIS, die in principe zou moeten gehoor geven aan een dergelijke oproep.

Maar een groter deel van het geweld is het werk van de Gewapende Islamitische Groep (GIA), die bij herhaling heeft laten weten absoluut niets te maken te willen hebben met bestanden of dialogen. De GIA is bovendien geen strak geleide organisatie, maar veeleer een losse verzameling van ook onderling oorlogvoerende groepjes.

Na het bloedbad in Raïs, waarbij ongeveer 200 mensen zouden zijn afgeslacht, zijn de afgelopen dagen bij drie nieuwe bloedbaden weer 39 mensen om het leven gekomen. (AFP, Reuter)