LE NOUVEL OBSERVATEUR

Frankrijk krabbelt er bovenop: de economie trekt aan en de EMU-criteria lijken binnen bereik. Le nouvel Observateur kondigt 'het einde van de depressie' aan nu het land wordt geregeerd door “mannen die geloven in een nieuwe alliantie tussen staat en markt”. Superminister Strauss-Kahn van Financiën en Economische Zaken legt uit welke veranderingen het kabinet-Jospin voor ogen staan.

Dat blijkt vooral een oefening in etatistische bescheidenheid. “Het echte probleem van tegenwoordig is niet het oplopen van de overheidsuitgaven, maar de doelmatigheid van de overheidsuitgaven.” Verbetering verwacht hij vooral van aanpassingen in het fiscale regime en nieuwe faciliteiten voor het midden- en kleinbedrijf. Korter werken kan een bijdrage leveren, aldus Strauss-Kahn, maar dan zullen de sociale partners het toch eerst eens moeten worden. De overheid kan dat overleg in een bepaalde richting stimuleren, maar ze kan en moet de uitkomst niet op voorhand wettelijk proberen te fixeren.