Koersdruk op beurzen Azië duurt voort

SINGAPORE, 1 SEPT. De aandelenkoersen op de Aziatische effectenbeurzen zijn na de desastreuze dalingen van vorige week ook vandaag onder druk gebleven.

Handelaren verwachten dat kritische opmerkingen van de Maleisische premier Mohamad Mahathir over het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een bijkomend ongunstig effect zullen hebben op de Aziatische markten.

De Filippijnse beurs, die vorige week de grootste klappen te verduren kreeg, sloot vandaag weer bijna drie procent lager. De belangrijkste beursindex, die van dertig grote fondsen in Manila, zakte tot 1975,28 punten. Dat is het laagste punt van de afgelopen vier jaar.

De beurs van Hongkong kreeg ook vandaag weer met koersdalingen te maken. De Hang Seng-index verloor door paniekverkopen aan het eind van de dag vijf procent en sloot op 13,425.65, het laagste niveau in zeventien weken. Het was de eerste keer sinds 12 juni dat de index onder de 14,000-punten grens sloot.

De effectenbeurs van Tokio moest het eveneens met verlies doen. De Nikkei-index van 225 fondsen sloot voor het eerst sinds 15 april onder de 18.000-puntengrens. De grote beleggers gingen ertoe over hun stukken te verzilveren aan het eind van de eerste helft van het lopende begrotingsjaar. De Nikkei-index daalde met 2555,12 punten tot 17.974,30 punten. In Indonesië leek de koersdaling mee te vallen. Maatregelen van de autoriteiten die termijntransacties in het deviezenverkeer aan banden leggen werpen vruchten af. Maar volgens analisten is het vertrouwen van de beleggers nog lang niet teruggekeerd. De handel in Maleisië lag vandaag stil in verband met de viering van veertig jaar onafhankelijkheid. Premier Mahathir uitte in een toespraak kritiek op het IMF. Volgens de Maleisische premier zou het fonds in de huidige situatie in Maleisië, waar de aandelenkoersen en de koers van de ringgit de afgelopen weken sterk zijn gedaald, een bewijs zien voor zijn gelijk dat het land zijn aanbevelingen in de wind heeft geslagen. Mahathir weigerde maatregelen te nemen tegen oververhitting van de Maleisische economie, die buitenlandse investeerders afschrikt. Volgens hem zijn de in gang gezette projecten goed voor het land en is er geen reden om de groei af te remmen.

Mahathir uitte eerder kritiek op westerse speculanten, die schuldig zouden zijn aan de koersdaling van de Maleisische ringgit en het kelderen van de aandelenkoersen. Met name de Amerikaans-Hongaarse financier George Soros is de gebeten hond.

Het IMF droeg onlangs vier miljard dollar bij aan een pakket leningen dat Maleisiës buurland Thailand uit de financiële moeilijkheden moest helpen. Het steunpakket voor Thailand, dat in totaal 17,2 miljard dollar (bijna 35 miljard gulden) behelst, richt in Mahathirs ogen weinig uit. “De baht zakt verder weg, en de Thaise economie staat er nog steeds slecht voor. Waarom zou je lenen van het IMF als het niets helpt.”

De regering van Thailand liet vandaag weten dat het het IMF om een additionele lening van 25 miljoen dollar bovenop het al afgesproken pakket zal vragen. Het geld is nodig ter ondersteuning van het grote aantal financiële instellingen dat failliet dreigt te gaan wegens gebrek aan liquiditeit. De beurs in Bangkok zakte vandaag opnieuw terug.