JIMMIE RODGERS

The Songs Of Jimmie Rodgers - A Tribute (Columbia 4851892)

Het doet weinig recht aan de muziek van Jimmie Rodgers (1897-1933) om hem de vader van de countrymuziek te noemen, schrijft Bob Dylan in het boekje bij The Songs Of Jimmie Rodgers - A Tribute. Countrymuziek is verwaterd en Rodgers is simpelweg een van de pijlers onder de popmuziek. Niettemin zijn het countrymuzikanten als Willie Nelson en Alison Krauss die de weemoedige liedjes van 'The Singing Brakeman' het best begrepen hebben.

U2's Bono jammert zich een weg door Dreaming With Tears In My Eyes en Van Morrison maakt een nondescript bluesje van Mule Skinner Blues. Dwight Yoakam en wijlen Jerry Garcia wagen zich met wisselend succes aan Rodgers' handelsmerk, de 'blue yodel'. Een echte kerel durft falset te zingen, schreef Nick Tosches. Zo bezien is soulzanger Aaron Neville met zijn hemels mooie Why Should I Be Lonely de enige echte cowboy in dit gezelschap.

    • Jan Vollaard