Israelische 'spion' in Egypte veroordeeld tot vijftien jaar

Azzam, een druus, zat in wit boeventenue in een kooi in de rechtszaal in Kairo. Op straat waren tanks geparkeerd. In de ramen stond wijdbeens oproerpolitie.

Azzam Azzam (35) is een Israelisch-Arabische ingenieur die in een Israelisch-Egyptische textielfabriek in Kairo werkte. Vorig jaar november werd hij gearresteerd op verdenking van spionage voor Israel. Hij zou zijn Egyptische collega Emad Ismail namaak-Calvin Klein gympakjes uit Israel hebben gegeven, gedrenkt in onzichtbare inkt. Ismail moest die inkt eruit wassen en gebruiken om informatie over Egyptes economie naar Israel te sturen. Twee Israelisch-Arabische vrouwen zouden Ismail daartoe hebben verleid. Azzam ontkent. Ismail heeft een gedeeltelijke bekentenis afgelegd, naar hij later zei onder fysieke dwang. Ismail, die naast Azzam in de kooi zat, kreeg 25 jaar. De twee vrouwen die in Israel verblijven, eveneens, bij verstek. De fabriek, een van de weinige Israelisch-Egyptische joint ventures sinds het vredesakkoord tussen beide landen in 1979, is gesloten.

Veel Egyptenaren geloven dat Azzam schuldig is. Sinds Netanyahu in 1996 in Israel premier werd, geloven zij ook dat Israelische vrouwen Egyptenaren met seks voor de Mossad (Israels geheime dienst) strikken. Een wasmiddelenfabrikant is gedagvaard omdat zijn logo op een Davidsster zou lijken. De advocatenbond dreigt Azzams Egyptische advocaat, Farid al-Deeb, met een proces: een Israelische spion verdedigen beschouwt zij als landverraad.

Volgens Al-Deeb, die gisteren 'wegens ziekte' afwezig was, was dit een politiek snelproces. Hij kreeg geen inzage in het laboratoriumrapport dat volgens de rechter aantoonde dat het enige bewijsmateriaal, de gympakjes, vol inkt zaten. De Egyptische regering, zei Al-Deeb, gebruikt Azzam om premier Netanyahu te straffen voor zijn confronterende politiek jegens de Palestijnen.

Azzam kan niet in beroep; dat kan alleen in een civiele rechtbank. Alleen president Mubarak kan strafverlichting of gratie geven. Maar omdat er in Israel op dezelfde dag twee Israelisch-Arabische vrouwen tot levenslang werden veroordeeld wegens spionage voor Arabische landen, maakt die kans er niet groter op. Een Egyptische journalist speculeerde al gretig op de wraak van Israel: “Netanyahu trekt de ambassadeur uit Kairo terug, let maar op!” Alleen Azzams broer Sami gaf de hoop niet op. Zwetend en huilend riep hij: “Wij gaan een brief schrijven aan president Mubarak. De publieke opinie heeft de rechter beïnvloed. Mijn broer is onschuldig.”

Israel heeft geschokt gereageerd op de uitspraak. Premier Netanyahu herhaalde gisteren dat Azzam Azzam onschuldig is en geen enkele dag in een Egyptische gevangenis zou moeten doorbrengen. Tijdens een telefonische conversatie met de Egyptische president Mubarak drong hij aan op zijn vrijlating. De Israelische minister van Defensie, Yitzhak Mordechai, heeft Mubarak onlangs zijn erewoord gegeven dat Azzam Azzam door geen enkele Israelische veiligheidsinstantie als spion in Egypte is ingezet.

    • Caroline de Gruyter