Halfjaarwinst Alpinvest ruim verdubbeld

De verkoop van een participatie in een Brits railbedrijf (Eversholt Holdings) heeft de netto winst van beursnieuwkomer Alpinvest in het eerste halfjaar ruimschoots verdubbeld tot 142,5 miljoen gulden. In het eerste halfjaar van 1996 was de winst 55,3 miljoen gulden.

Alpinvest verschaft risicokapitaal en leningen aan snel groeiende ondernemingen en aan bedrijven die uit grotere concerns op eigen benen zijn gezet.

Alpinvest ging in juni naar de Amsterdamse effectenbeurs.

De benaderde marktwaarde van de totale portefeuille participaties becijfert Alpinvest per eind juni op 28,19 gulden per aandeel. Dat is 7,8 procent meer dan eind december. Alpinvest verwacht in de tweede helft van dit jaar een verdere groei van de marktwaarde van de participaties.

Door de verkopen van participaties is de liquiditeitspositie in het eerste halfjaar gestegen tot 147 miljoen gulden. Deze kaspositie moet de komende twee jaar door nieuwe investeringen weer dalen. In het eerste halfjaar verkocht Alpinvest participaties in vijf bedrijven, terwijl dertien nieuwe participaties werden uitgevoerd voor een bedrag van 129 miljoen gulden. Per eind juni had de kapitaalverschaffer participaties in 128 binnen- en buitenlandse ondernemingen. De benaderde marktwaarde daarvan was 960 miljoen gulden, 107 miljoen gulden meer dan eind 1996.