Geldt rode kaart bij replay?

Anderlecht vergaf RWDM onlangs dat de ploeg uit Molenbeek twee minuten voor het einde voor de vierde keer een speler wisselde, terwijl dat reglementair drie keer is toegestaan. Eindhoven zal voor Cambuur niet zo coulant zijn. Een kwartier voor tijd, bij een stand van 2-1 voor Cambuur, wisselden de Friezen de derde speler, terwijl doelman De Ron in de rust al in de kleedkamer was achtergebleven.

Eindhoven-directeur Wim Wouters vindt dat de laatste zestien minuten van het duel in Leeuwarden moeten worden overgespeeld.

Welke stappen gaat u ondernemen?

“We zullen ons richten tot de tuchtcommissie. De reglementen bepalen dat het overspelen zoveel mogelijk moet gebeuren onder dezelfde omstandigheden. Je mag geen spelers opstellen die al gewisseld zijn, wel die niet meededen.”

Zijn er meer van dit soort complicaties?

“De hamvraag is of wij onze doelman weer mogen opstellen. Albert van der Sleen kreeg in de 78ste minuut een rode kaart wegens een vermeende handsbal. Hij ving buiten het strafschopgebied de bal met zijn borst op. Scheidsrechter Buiting stond er met zijn neus boven op en deed niets. Vervolgens liet hij zich wel beïnvloeden door de grensrechter. Die constateerde vanaf dertig meter een handsbal.”

Trainer Han Berger had in de rust ook al zijn doelman De Ron gewisseld.

“Tja, dat was volgens hem ook de oorzaak van het misverstand. Twee jaar geleden mocht je twee spelers en een keeper wisselen. Nu gaat het om drie spelers, inclusief de doelman.”

Was er niemand die de vierde wissel op het moment zelf in de gaten had?

“Op de tribune hadden we het direct door, maar je kunt niets doen. Naast het arbitrale trio had ook waarnemer Dolstra geenszins in de gaten wat er gebeurde. Die man was drie jaar geleden nog de grensrechter van Mario van der Ende op het WK in de Verenigde Staten. Elke keer als onze trainer even de lijnen bij de dug-out passeerde werd hij tot orde geroepen. Maar een vierde wissel, nee dat was hem niet opgevallen.”