Geesink pleit voor openheid bij keuze olympische stad

ROTTERDAM, 1 SEPT. Wat Anton Geesink betreft zouden stemprocedures bij het Internationaal Olympisch Comité in de openbaarheid mogen plaatsvinden. Het Nederlandse lid van het hoogste sportorgaan in de wereld behoort tot de 110 stemgerechtigden die komende vrijdag in Lausanne de stad kiezen waar in het jaar 2004 de Olympische Zomerspelen zullen worden gehouden. Dat zal gebeuren in geheime stemrondes.

De vijf kandidaten voor de organisatie van de Spelen van 2004 zijn Athene, Buenos Aires, Kaapstad, Rome en Stockholm. “We zijn er bij het IOC van overtuigd dat alle kandidaten in staat zijn goede Olympische Spelen te organiseren”, zegt Geesink. “Het is net een prachtig aquarium waaruit we één mooie vis moeten kiezen. Voor de bepaling van mijn keuze staan de atleten centraal. Zij moeten onder de beste omstandigheden hun prestaties kunnen leveren.”

Toen de voormalig judoka vorige week in Lausanne arriveerde, had hij een voorkeurslijstje gemaakt. Voordat hij echter definitief kiest, wil Geesink eerst bezien of er nog aanpassingen zijn gedaan in de programma's van de kandidaten. Het is volgens Geesink niet gebruikelijk dat de IOC-leden elkaar toevertrouwen op welke stad ze gaan stemmen. “Ook na afloop blijft dat geheim. Het is gewoon niet slim om het vertellen. Dat wordt toch algemeen bekend en dan kan er hier en daar enige rancune van verliezers ontstaan. Ik heb er zelf geen moeite mee te vertellen op wie ik heb gestemd, maar dan moet wel iedereen het doen. Ik zou niets liever willen. Hoe meer openheid, hoe beter.”

Er zal vrijdagmiddag op het hoofdkwartier van het IOC in Lausanne niet elektronisch worden gestemd, maar met briefjes die door de stemgerechtigden moeten worden ingevuld. De procedure gaat door totdat een van de kandidaat-steden meer dan vijftig procent van de stemmen heeft. Na elke stemronde valt de laagstgeplaatste kandidaat af. Experts noemen Rome favoriet. Geesink kan zich dat wel voorstellen. Hij stelt dat er op de kandidatuur van Rome “niets aan te merken valt” en dat de Italianen als geen ander “gewend zijn campagne te voeren”. Bovendien is het invloedrijke Italië het land met de meeste IOC-leden: vier, waarvan drie met stemrecht.

Voor Rome, Athene en Stockholm is het nadelig dat drie Europese steden kandidaat zijn. Het komt tegenwoordig namelijk niet meer voor dat de Spelen twee keer achtereen aan hetzelfde werelddeel worden toegewezen. De Europese steden die voor '2004' afvallen en voor '2008' een nieuwe poging willen wagen, hebben er daarom baat bij dat de Spelen van 2004 buiten Europa worden gehouden. Ook de andere Europese landen die zich voor 2008 kandidaat willen stellen - o.a. Berlijn, Istanbul en Parijs - zullen vrijdag om die reden mogelijk niet op een Europese kandidaat willen stemmen. Geesink: “Over het algemeen moet een Europese stad zijn stemmen vooral buiten Europa vergaren.”

Stockholm lijkt door de recente bomaanslagen die door tegenstanders van de olympische organisatie in de stad zijn gepleegd, in een kansloze positie te zijn gemanoeuvreerd. “Ik beschouw die incidenten als de prijs van de democratie”, zegt Geesink. “Ik doe er ook niet zo dramatisch over, maar ik besef dat niet iedereen daar zo over zal denken.”

Geesink ontkent niet de nodige sympathie voor Kaapstad te hebben dat graag de eerste Olympische Spelen in Afrika wil organiseren. “De grote vraag is of het verstandig is om dat nu te doen, of pas over vier of acht jaar. De eerste stemronde kan heel belangrijk voor Kaapstad zijn. Als blijkt dat het dan al zo'n 25 à 30 stemmen krijgt, kan dat ook anderen ertoe brengen voor Zuid-Afrika te kiezen. Wat dat betreft is zo'n stemming bij het IOC onvoorspelbaar. Het kan echt heel anders lopen dat je van tevoren verwacht.”

    • Hans Klippus