Emad Al-Fayed (1956 -1997); Vooral een zeer rijke playboy

Als alle roddels over de relatie tussen Emad Al-Fayed, beter bekend als Dodi, en prinses Diana worden weggelaten, is er slechts de zekerheid dat ze goede vrienden waren. De foto's bewezen dat de 36-jarige prinses en de 41-jarige filmproducent deze zomer in elkaars gezelschap verkeerden en elkaar in de afgelopen maand ten minste één keer innig hebben omarmd.

Maar omdat de context bij dit soort foto's ontbreekt, bleef de betekenis ervan onduidelijk. Voor de roddelbladen was het genoeg: het droomverhaal van de prinses die valt voor de playboy.

Dodi Al-Fayed was de oudste zoon van de Egyptische miljardair Mohammed Al-Fayed, onder andere eigenaar van het vermaarde Londense warenhuis Harrods. Dodi werd in Egypte geboren en groeide op in Zwitserland. Hij kreeg enige bekendheid als producent of co-producent van films als Chariots of Fire, die in 1981 een oscar won, The World According to Garp en Hook. Maar hij trok meer aandacht als 'mooie', puissant rijke zakenman, die graag reisde met de privé-jet van de familie, en die een kasteel bezat in Schotland en huizen in overal op de wereld.

Hij trouwde in 1987 met het Amerikaanse model Suzanna Gregard. Dat huwelijk duurde 8 maanden en werd door Dodi werd afgekocht voor zo'n 3 miljoen gulden. Prinses Diana leerde hij tien jaar geleden kennen, toen het poloteam van Harrods tegen dat van Windsor speelde. Daarna hebben ze elkaar af en toe ontmoet, maar pas deze zomer werd de vriendschap intensiever.

Sinds de eerste ontmoeting werd het tweetal door fotografen achtervolgd. De tabloids smulden van verhalen over de mogelijkheid dat een Egyptische playboy de stiefvader zou kunnen worden van de Britse koning.

Gisteravond kwam het lichaam van Dodi Al-Fayed aan bij een moskee in de buurt van Regents Park, waar ongeveer 50 belangstellenden stonden te wachten. Hij is intussen in stilte begraven.

    • Paul Luttikhuis